VW-toeleverancier Faurecia heeft akkoord

BRUSSEL - Mogelijk wordt er bij de toeleveranciers van VW Vorst deze week al gewerkt, zelfs in bedrijven die nog geen ontslagakkoord hebben. Dat zegt althans vakbondssecretaris Marc Jespers van ACV-metaal. ABVV is het daarmee niet eens.
Vandaag hebben de arbeiders bij Faurecia Anderlecht het ontwerpakkoord goedgekeurd met 74 procent van de stemmen. Wie minder dan 5 jaar anciënniteit heeft, krijgt 100 betaalde dagen opzeg, wie langer dan 5 jaar aan de slag is 200 dagen en 300 dagen krijgt iemand die er al langer dan 10 jaar werkt.

Per dag krijgt iedereen 100 euro bruto, zegt Jespers. Daar bovenop krijgt iedereen nog 's 1000 euro per jaar anciënniteit. Er is ook brugpensioen (80 procent) voorzien vanaf 50 jaar. ,,Het akkoord is vele malen beter dan de wettelijke voorzieningen'', zegt Jespers. Een meerderheid van het Faurecia-personeel, dat eerder al actie voerde tijdens de sociale onderhandelingen, stemde dinsdag voor het akkoord.

Bij Schedle uit Vorst, een andere toeleverancier, is er dan weer ,,bijna een akkoord'', aldus Jespers. Een meerderheid zou te vinden zijn voor het sociale plan, dat vooral begeleiding voorziet bij het opnieuw zoeken naar werk. Van de 33 werknemers zouden er 21 overblijven. Bij Arvin-Meritor uit Drogenbos wordt vrijdagvoormiddag onderhandeld. Donderdag is er nog een extra ondernemingsraad. De directie van Decoma Belplas uit Huizingen zit dinsdagavond vanaf 18.00 uur met de bonden rond tafel.

,,Woensdag is er een evaluatie in functie van de akkoorden bij de toeleveranciers'', aldus Jespers. ,,Vanaf donderdag moet er aan VW Vorst gerief voor 50 wagens geleverd worden. Het is niet uitgesloten, vermits de akkoorden positief uitdraaien, dat er bij de toeleveranciers deze week toch gewerkt wordt, ook al heeft niet iedereen een akkoord. We gaan de strategie woensdag bepalen. Vrijgestelden en delegees hebben ons al laten verstaan dat het strategisch misschien beter is terug te beginnen en daarna andere actiemiddelen te gebruiken.''

Secretaris Gui Heyrman van ABVV-metaal is het oneens met zijn collega: ,,Wij hebben altijd gezegd dat er in de bedrijven waar geen akkoord is, niet opgestart wordt. Volgens mij moeten we vanavond buitenstappen met een akkoord bij Decoma Belplas. Maar het ligt nog niet vast dat alle toeleveranciers deze week opstarten. Ik kan mij niet verbinden voor andere bedrijven dan Faurecia en Decoma, plus er is zodanig veel spanning bij Volkswagen dat er daar ook misschien nog niet opgestart wordt.''
Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees