Frankrijk leent auto-industrie 6 miljard euro

PARIJS - De Franse staat heeft zich bereid verklaard 6,5 miljard euro vrij te maken voor de noodlijdende auto-industrie. Constructeurs PSA Peugeot Citroën en Renault kunnen elk drie miljard euro lenen tegen een intrest van 6 procent. Voorwaarde is dat ze hun productiesites in Frankrijk en indien mogelijk de tewerkstelling behouden.
'Om de constructeurs toe te laten sereen de toekomst voor te bereiden, gaat de Franse staat aan ieder van onze grote constructeurs (...) een lening van 3 miljard euro toekennen voor een periode van 5 jaar', verklaarde president Nicolas Sarkozy na een ontmoeting met de verantwoordelijken van de autobouwers.

Volgens staatssecretaris van Industrie Luc Chatel zal Renault Trucks, een dochterbedrijf van de Zweedse Volvo-groep, een lening van 'bijna 500 miljoen euro' ontvangen.

Ontslagen

In ruil voor deze leningen, aan een rente van 6 procent, hebben 'Renault en PSA zich ertoe verbonden geen enkele van hun sites te sluiten gedurende de looptijd van deze leningen en al het mogelijke te doen om ontslagen te voorkomen', benadrukte Sarkozy.

'Dat is een engagement dat ik begroet, want het verzekert ons dat een scherpe maar tijdelijke crisis niet een deel van onze industriële basis en know-how in de autosector zal vernietigen.'

Het plan voorziet ook de verdubbeling van de hulp aan de kredietmaatschappijen van Renault en PSA tot 2 miljard euro. In december werd die steun ingevoerd in het kader van een economisch relanceplan. De steun aan de toeleveranciers van sector zal ook verdubbeld worden, tot 600 miljoen euro.

Werkloosheidsuitkeringen

Het 'automobielpact' bevat ook een overeenkomst voor hogere werkloosheidsuitkeringen voor tijdelijke werklozen in de automobielsector, in ruil voor het tewerkstellingsbehoud door de constructeurs, aldus de tekst van het akkoord.

De autosector is goed voor zowat 10 procent van de werkgelegenheid in Frankrijk. Dat schrijven de kranten Le Figaro en Les Echos maandag. De lening zou maandagmiddag officieel bekendgemaakt worden.

De intrest waaraan beide constructeurs zullen kunnen lenen, ligt zowat 5 procentpunt lager dan het gangbare banktarief. Het geld komt bovenop de 1,3 miljard euro die Frankrijk de auto-industrie eerder al toekende.

Aan de nieuwe leningen zijn wel een aantal voorwaarden verbonden. Zo zouden Peugeot Citroën en Renault zich ertoe moeten verbinden voor de duur van de lening - die vijf jaar zou bedragen - geen personeel te ontslaan en in Frankrijk geen fabrieken te sluiten.
Corrigeer

NIEUWS