KV Mechelen - AA Gent 2-2

Tien man van Gent behalen gelijkspel in Mechelen

Tien man van Gent behalen gelijkspel in Mechelen

Foto: photo news

Gelopen is het nog niet, maar AA Gent heeft in de heenmatch van de halve finale voor de beker alvast een goede beurt gemaakt. Met tien man dwong het Achter De Kazerne een verdienstelijk 2-2 gelijkspel af. De weg naar de Heizel ligt dus, met het Ottenstadion als laatste hindernis, redelijk open.


LIVE Herbeleef de wedstrijd
Na de verrassende uitschakeling van Anderlecht door het kranige Cercle werden de Buffalo’s tot torenhoge favoriet voor de Cofidis Cup gebombardeerd. Liefst 26 jaar na datum – bekerwinst tegen Standard – hunkert heel Gent naar een prijs. Na de enthousiaste partij van gisteravond beschikt de ploeg van Preud’homme alvast over de beste papieren.

De 2-1 kort na de rust en een uitsluiting voor Leye leek ze even in vieze papieren te brengen, maar de knappe treffers van Ljubijankc en Coulibaly bleken uiteindelijk toch een redelijke geruststelling.

AA Gent verliet in mei 2008 de Heizel als verliezend finalist. KV Mechelen miste een jaar later het hoogste schavot in het Koning Boudewijnstadion. Eén van beiden kan op 15 mei op zoek naar revanche, het laat zich aanzien dat de bezoekers over de beste troeven beschikken. Al kan het dus best nog spannend worden. Twee keer al waren de keurtroepen van Michel Preud’homme die van Peter Maes te snel af. In competitieverband bleken de blauwhemden met 2-1 en 2-5 cijfers te sterk. Gisteren waren ze ruim tevreden met de puntendeling.

Soetaers aan aftrap

Malinwa pleegt in de eigen heksenketel altijd in overdrive te starten, maar dit keer was Peter Maes toch iets meer beducht op het houden van de nul. Dat bekwam hem heel slecht. Al na negen minuten hing de bal in het Mechelse mandje. Rosales kreeg veel ruimte en schilderde voor doel, waarna Ljubijankic achterwaarts over een verbaasde Biebauw binnen knikte. De eerste goal van de Sloveen sedert 12 september 2009 (thuis tegen Roeselare), en wat was hij er blij mee. Te blij zelfs, want hij kreeg geel voor het uittrekken van zijn shirtje en mist daardoor de terugmatch.

Tom Soetaers, pas speelgerechtigd en verrassend aan de aftrap gekomen, wist niet wat hij zag. Net als zijn ploegmaats was hij aangeslagen. De thuisploeg kon daardoor niet echt tot in de zone van de waarheid doordringen. Jorgacevic tikte een schaarse kopbal van Destorme in corner.

Maar Mechelen, aangemoedigd door een fantastisch publiek, plooit dus nooit. Na een duel tussen Wils en Destorme viel de bal voor Gorius, die zonder aarzelen staalhard tegen de touwen knalde.

Meteen sloeg de vlam in de pan, met heel veel animatie aan de zijlijn tussen Preud’homme en Maes, en enkele gele kaarten. Net voor de pauze zeilde een omhaal van Coulibaly nog net over, al toonde Gent op dat moment niet meer de schwung van het tweede wedstrijdkwartier.

Rood voor Leye

Voor de thuisploeg kon de tweede periode niet beter beginnen. Een vrije trap van Soetaers gaf aanleiding tot een ongelooflijke klutsbal, door Biset rechttoe rechtaan voorbij Jorgacevic gepunterd. Gent liet zich daarna toch niet echt wegdrukken, in wat een redelijke cupmatch was. Een sterk spelende Leye kopte voorlangs, maar kon niet lang genieten van dat moment, want minuten later werd hij door De Bleeckere met een tweede geel karton naar de kant gestuurd wegens een ingreep op Soetaers. Ook met een man minder bleven de offensieve Buffalo’s in hun kansen geloven. Dat resulteerde in een pracht van een gelijkmaker via Coulibaly. Met twee treffers was hij al de ster van de competitiematch Achter De Kazerne, nu deed hij er met een strakke pegel in de verste hoek dus nog een juweeltje bij. Malinwa ontwikkelde daarna nog redelijk wat druk, maar Jorgacevic stond pal. Zo kunnen de Buffalo’s met een gunstige uitgangspositie de terugmatch van 20 maart aanvatten.
Corrigeer