Tweede intifada eiste al vijfduizend levens

Tweede intifada eiste al vijfduizend levens

Foto: ap

JERUZALEM - De conflicten tussen Israël en Palestina hebben sinds ruim vijf jaar meer dan vijfduizend doden geëist, vooral langs Palestijnse kant. Dat blijkt uit een telling van het Franse persagentschap AFP. De grens werd dit weekend overschreden: sinds vrijdag stierven veertien Palestijnen bij verscheidene Israëlische luchtaanvallen.
De telling van AFP spreekt van 5.012 doden sinds het begin van de Intifada, eind september 2000. Vierduizend Palestijnen vonden de dood door het Israëlische leger en zowat duizend Israëli’s kwamen om bij Palestijnse (zelfmoord)aanvallen.

,,Als je dit cijfer van vijfduizend vermeerdert met het aantal familieleden, vrienden en buren, dan kom je gemakkelijk aan 100.000 rechtsreeks betrokkenen bij deze sterfgevallen'', zegt Akiva Eldar, een Israëlisch politicoloog. Hij schat in dat dit cijfer op lange termijn een diepe impact zal hebben op de relaties tussen de twee volken.

Luchtaanvallen

Sinds vrijdag vielen in de Gazastrook veertien doden bij Israëlische luchtaanvallen. Vrijdagavond was een aanval gericht tegen een trainingscentrum in Rafah van een gewapende groep. Daarbij werden zes mensen gedood en vielen er vijftien gewonden. Zaterdag stierven twee Palestijnse activisten bij een Israëlische luchtaanval op een wagen. Bij een andere raid in de Gazastrook kwamen nog eens zes mensen om het leven.

De Palestijnse Autoriteit veroordeelde de aanvallen en vroeg om een spoedvergadering van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties ,,om deze gevaarlijke escalatie van Israëlisch geweld te stoppen''. Israël zei later dat het de luchtaanvallen zal voortzetten, zolang de Palestijnse aanvallen op Israëlisch grondgebied niet ophouden.

Eén dode in Gazastrook

Het Israëlische leger heeft vandaag het noorden van de Gazastrook bestookt met artilleriegranaten. Een Palestijnse politieagent kwam om en er vielen 16 gewonden. Zeven van hen toen een granaat een huis in de stad Beit Hanoun raakte. Een fabriek waar plastic werd gemaakt ging in vlammen op. Dat hebben Palestijnse veiligheidsfunctionarissen gezegd.
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees