Food

Chocolade is goed voor het hart

Chocolade is goed voor het hart
BRUSSEL - Er zijn nieuwe bewijzen voor de stelling dat een van de Belgische symbolen, chocolade, niet alleen lekker, maar ook goed voor ons is. De Sunday Times ontdekte zelfs een vooraanstaand Britse geneesheer die chocolade wil voorschrijven aan mensen die kampen met hartziektes.
Aan chocolade zat eeuwenlang een smaakje. Niet het lekkere zoete waarom de meesten van ons zo graag een praline verorberen, maar iets verbodens, iets frivools en meer recent iets dat slecht was voor de gezondheid. Dat laatste blijft natuurlijk gelden voor mensen die kampen met diabetes, maar voor de anderen is chocolade volgens steeds meer artsen en wetenschappers een lekkernij waar we nog baat bij hebben ook.

Dat geldt dan vooral voor donkere, pure chocolade, want die zorgt dat de bloedvaten zich ontspannen, wat de vorming van bloedklonters tegengaat en zo hartaanvallen helpt voorkomen.

Om die theorie te toetsen, vraagt professor Roger Corder, die is verbonden aan de medische school van het Londense Barts ziekenhuis, nu ethische goedkeuring om een veertigtal hartpatiënten een dagelijks dieet van vier chocolaatjes voor te schrijven als onderdeel van een gezond dieet. Volgens professor Corder zal dit bewijsmateriaal opleveren voor het steeds sterkere vermoeden dat de flavanolmolecules die in pure chocolade aanwezig zijn, hartproblemen kunnen helpen voorkomen.

25 gram chocolade per dag

,,We hebben meer flavanolen nodig in ons dieet'', aldus de professor. ,,Volgens onze berekeningen zal 25 gram chocolade per dag volstaan om het gewenste flavanolpeil te handhaven. Als we onze patiënten een jaar van nabij kunnen volgen nadat ze zo’n chocoladedieet gevolgd hebben, kunnen we onomstotelijk aantonen of dit inderdaad helpt bij het bestrijden van een van de gevaarlijkste kwalen waarmee we kampen.''

Er is wel een probleem voor de Britten, maar een pluspunt voor onze export: professor Corder beklemtoont dat zijn project uitgaat van chocolade met 85 procent cacao. Voor Belgische pralines is dat geen bezwaar, maar wat de Engelsen als chocolade verkopen, bevat dikwijls weinig of geen cacao.
Corrigeer