Geen alternatief voor kinderen in gesloten centra

Geen alternatief voor kinderen in gesloten centra

Patrick Dewael. Foto: © BELGA

BRUSSEL - Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael ziet geen alternatief voor het opsluiten van kinderen met hun ouder(s) in gesloten asielcentra met het oog op hun terugkeer naar het land van herkomst. Als het om een kort verblijf gaat, er in de centra onderwijs wordt verstrekt en de centra worden gehumaniseerd, gaat het om een ,,noodzakelijke maatregel'', zei de VLD-minister vanochtend in De Zevende Dag.
Dewael kreeg vragen voorgeschoteld over de hervorming van de Vreemdelingenwet waaraan hij werkt. Na de paasvakantie gaat het wetsontwerp naar het parlement. Dewael hoopt dat de tekst voor de grote vakantie door het parlement wordt goedgekeurd.

De minister stelde dat er de voorbije jaren heel wat werken werden uitgevoerd om gesloten centra te humaniseren met het oog op het verblijf van kinderen. Die termijn mag voor Dewael hooguit veertien dagen duren. Hij wees er ook op dat er voorafgaand aan de opsluiting al heel wat stappen worden ondernomen om mensen ertoe te bewegen vrijwillig het land te verlaten.

De minister beschikt vandaag al over de mogelijkheid om iemand die zijn asielaanvraag afgewezen zag, toch te regulariseren. De criteria daarvoor in de wet gieten, ziet Dewael niet zitten.

Gevaren

Kamerlid Magda De Meyer (SP.A) wees er ook op dat het betonneren van de criteria in de wet gevaren kan inhouden. Een procedure die te lang aansleept - vier jaar voor alleenstaanden, drie jaar voor gezinnen met kinderen - kan voor haar echter wel als criterium worden ingeschreven. Annemie Turtelboom (VLD) waarschuwde in dat geval voor een ,,aanzuigeffect''.

In een mededeling achteraf stelde minister Dewael dat de instroom van asielzoekers de laatste jaren gevoelig is gedaald. In januari, februari en maart daalde het aantal asielaanvragen tot respectievelijk 1.038, 934 en 988. Tijdens dezelfde maanden vorig jaar waren dat er nog respectievelijk 1.285, 1.286 en 1.466. Hij onderstreept ook dat het aantal vrijwillig teruggekeerden opnieuw in stijgende lijn zit.

,,Daling wereldwijd''

CD&V'er Tom Monballiu vindt dat Dewael te kort door de bocht gaat. ,,De cijfers zijn in België inderdaad gedaald, maar dat is het gevolg van een daling wereldwijd. België staat nog altijd in de toptien en in functie van het aantal inwoners klimmen we zelfs nog in die toptien", zegt de woordvoerder van de CD&V-kamerfractie.

Door de cijfers probeert Dewael de aandacht af te leiden van de politieke discussie, zegt hij: ,,Er is namelijk al een wetsvoorstel van de PS-fractie om de regularisatie in de wet in te schrijven en ook de CD&V heeft al een voorstel over de kwestie ingediend. Wij kijken uit naar de behandeling van die voorstellen'', aldus Monballiu.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees