Phelps mikt op acht gouden medailles in Peking

Phelps mikt op acht gouden medailles in Peking
PEKING - Het Amerikaanse zwemfenomeen Michael Phelps wil op de Olympische Spelen van volgend jaar in Peking acht gouden medailles veroveren en zo het legendarische record van Mark Spitz uit 1972 verbeteren. Dat verklaarde hij maandag in Peking.
Op het voorbije WK in Melbourne kroonde de 21-jarige Phelps zich tot absolute smaakmaker door zeven keer goud te winnen. Vijf keer was hij de beste op een individueel nummer (100 en 200 m vlinder, 200 en 400 m wissel en 200 m vrij), twee keer pakte hij goud met het Amerikaanse team (4x200 m vrij en 4x100 m vrij). Op de 4x100 m wissel was hij met Amerika bovendien de topfavoriet maar de ploeg werd gediskwalificeerd na een fout van Ian Crocker in de reeksen.

Phelphs verbeterde in Melbourne ook nog liefst vijf wereldrecords (200 m vlinder, 200 en 400 m wissel, 200 m vrij en 4x200 m vrij).

,,Ik wil volgende zomer op de Spelen hetzelfde programma afwerken. Ik denk dat ik ertoe in staat zal zijn als ik het vormpeil van in Melbourne kan evenaren'', verklaarde Phelps. De Amerikaanse topzwemmer is deze week op bezoek in Peking en Shanghai om er de Special Olympics te promoten, die in oktober in Shanghai worden gehouden.

Michael Phelps sprak in China ook zijn steun uit aan Ian Thorpe, de ondertussen gestopte Australische topper die afgelopen weken van dopinggebruik werd verdacht. ,,Ian en ik zijn altijd goede vrienden geweest. Tijdens de voorbije jaren waren we op belangrijke competities concurrenten, maar ik wens hem echt waar het allerbeste'', aldus Phelps, die eraan toevoegde ,,niet verbaasd te zijn als Thorpe een comeback zou overwegen.''
Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.