Cobo boekt eerste profzege in Ronde van het Baskenland

Cobo boekt eerste profzege in Ronde van het Baskenland

Foto: reuters

URRETXU - De Spanjaard Juan Jose Cobo (Saunier Duval) toonde zich maandag de sterkste in de eerste etappe in de Ronde van het Baskenland (ProTour), goed voor de eerste profzege van de 26-jarige vierdejaarsprof. De rit over 139 km van en naar Urretxu met liefst negen beklimmingen werd in de finale beslist.
Met een aanval van bij de start en een maximale voorsprong van 5:30 reden Pablo Lastras, Aitor Hernandez, Vicente Ballester en Javier Ramirez de hele tijd aan de leiding. Lastras probeerde het in de finale alleen, terwijl uit het peloton Oscar Sevilla, Tadej Valjavec, Juan Jose Cobo, Patrik Sinkewitz, Constantino Zaballa en Patxi Vila wegreden. Sinkewitz en Vila werden gelost en de vier anderen liepen eerst Hernandez en ten slotte ook Lastras in. De twee vroege aanvallers moesten er meteen af en de vier anderen begonnen met een voorsprong van 45 seconden aan de laatste 10 km.

De finish lag na een klim van 2,5 km aan 8 procent. Na weinig overtuigende aanvallen van Sevilla en Valjavec wipte Cobo gemakkelijk naar de overwinning. Hij haalde het met 10 seconden voorsprong op Zaballa, 11 op Sevilla, 13 op Gomez Marchante en 15 op Valjavec. Alejandro Valverde was de snelste van de grote groep op 17 seconden. Eerste Belg was Jurgen Van De Walle op de 49e plaats op 1:02. Denis Menchov gaf wegens bronchitis op.
Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.