Glenn Janssens vrijgelaten

Glenn Janssens vrijgelaten
LOKEREN - In de zaak rond mogelijke fraude bij het signalisatiebedrijf Janssens in Lokeren zou zaakvoerder Glenn Janssens gedeeltelijke bekentenissen hebben afgelegd. De onderzoeksrechter in Dendermonde liet hem na verhoor vrij onder voorwaarden, zo werd vernomen bij het parket. De raadsheer van Janssens ontkent.
Speurders van de financiële sectie van het Dendermondse gerecht vielen vorige maand binnen in het signalisatiebedrijf en op verschillende andere adressen. Het gerechtelijk onderzoek spitst zich toe op mogelijke onregelmatigheden bij de firma's van de groep Janssens.

Parketwoordvoerder Theo Byl geeft meer details over het dossier. 'Het onderzoek tegen de betrokkene loopt omtrent fiscale fraude en omkoping van ambtenaren. Hij wordt ervan verdacht de fiscale druk op zijn firma's op een frauduleuze wijze laag te hebben gehouden, onder meer door het gebruik van valse facturen.'

Fraude

Janssens wordt er ook van verdacht personeel in het zwart uit te betalen. De speurders vermoeden eveneens dat hij privé-uitgaven afwentelde op de firma's van de groep Janssens.

'Daardoor betaalde hij zelf bijna geen personenbelasting en werden de kosten gedragen door de firma's, die deze fiscaal recupereerde. De bedragen waar het hier over gaat, zijn aanzienlijk, doch cijfers worden door het parket niet genoemd', aldus Byl.

Corruptie

Het corruptieonderzoek spits zich toe op mogelijke omkoping van ambtenaren van de stad Brussel, die met cadeaus benaderd zouden zijn om opdrachten binnen te halen. De federale politie voerde ook bij Belgacom huiszoekingen uit in het onderzoek naar corruptie.

Het parket van Dendermonde vroeg de aanhouding van Janssens, gelet op de noodzaak van verder onderzoek. De onderzoeksrechter liet hem na verhoor vrij onder voorwaarden. Het parket deelt wel mee dat Janssens gedeeltelijke bekentenissen aflegde en al aankondigde met de fiscus een regeling te zullen treffen voor de ontdoken belastingen.

Een mededeling die betwist wordt door de advocaat van Janssens. "Glenn Janssens heeft geen bekentenissen afgelegd over omkoping of persoonlijke fraude." Dat zegt zijn advocaat Johan Verbist. "Mijn cliënt heeft alleen toegegeven dat er in een van de bedrijven een praktijk bestond waarbij personeelsleden privé-uitgaven door het bedrijf lieten betalen. Het ging over heel beperkte voordelen in natura, zoals brandstof tanken. Die praktijken worden in overleg met de fiscus geregulariseerd. Dat is de enige beperkte vorm van fiscale fraude die mijn cliënt erkent. Hij ontkent formeel dat hij zich zou schuldig gemaakt hebben aan persoonlijke belastingsontduiking. Hij is evenmin schuldig aan enige vorm van corruptie of prijsafspraken", stelt Verbist.

Glenn Janssens is niet akkoord met de "tendentieuze berichtgeving in de media", aldus zijn raadsman. "Vrijdag heeft hij zich spontaan aangeboden in verband met het lopende onderzoek. Hij maakte gewoon het voorwerp uit van een ondervraging en heeft zijn volledige medewerking aan het onderzoek verleend. De onderzoeksrechter heeft geoordeeld dat er geen reden was om hem aan te houden.

Mijn cliënt heeft vertrouwen in de goede afloop van dit onderzoek. Hij betreurt wel dat zijn partner, mevrouw De Meulemeester, in opspraak wordt gebracht. Het parket heeft verklaard dat de activiteiten van haar firma's geen voorwerp uitmaken van het onderzoek, en daar sluiten we ons bij aan", aldus nog de advocaat van Janssens. Ilse De Meulemeester Ilse De Meulemeester, de partner van zaakvoerder Glenn Janssens, is zelf niet in verdenking gesteld.

Dat De Meulemeester niet in verdenking werd gesteld, betekent niet dat het onderzoek afgelopen is. Het parket herhaalt wel dat de activiteiten van de firma's van De Meulemeester geen voorwerp uitmaken van het gevoerde onderzoek. Glenn Janssens werd door de onderzoeksrechter in Dendermonde vrijgelaten onder voorwaarden, maar wel in verdenking gesteld van corruptie en fiscale fraude.
Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees