Nooit meer klimmen op Ayers Rock

Nooit meer klimmen op Ayers Rock

Foto: ap

SYDNEY - Een van de bekendste symbolen van Australië, de enorme zandsteen Uluru of Ayers Rock in de woestijn in het midden van het land, zal voor altijd gesloten worden voor klimmers. De autoriteiten van het nationale park willen daarmee de oorspronkelijke bevolking tegemoetkomenn die de steen als een heilig monument vereren. Het plan lokte al felle discussies uit.
Ayers Rock trekt elk jaar 350.000 bezoekers aan. Een derde daarvan beklimt de drie kilometer lange en 347 meter hoge rotsformatien, 440 kilometer ten zuiden van Alice Springs.

De bevoegde minister van Toerisme Chris Burns is tegen de plannen. 'We hebben een volledige sluiting nooit verdedigd en zullen dat ook nooit doen', zei hij.

Maar de oorspronkelijke bevolking, de Mutitjulu, spant zich sinds 1985 in voor de afsluiting van het gebied rond de Uluru. 'Je kan het Vaticaan of boeddhistische tempels ook niet beklimmen', zei hun woordvoerder Vince Forrester op de radio. 'Zo moeten ook andere religieuze plaatsen gerespecteerd worden.'

De Mutitjulu verzoeken bezoekers nu al afstand te houden. Volgens de plannen zal de toegang vanaf oktober 2011 formeel afgesloten worden.
Corrigeer

NIEUWS