Vierde GP Van Steenbergen voor Niko Eeckhout

Vierde GP Van Steenbergen voor Niko Eeckhout

photopress.be Foto: © PHOTOPRESS.BE

Nico Eeckhout (An Post-Sean Kelly) heeft woensdag in Aartselaar de 19e editie van de Memorial Rik Van Steenbergen (1.1) op zijn naam geschreven. Hij was na 183,2 km de snelste in een massasprint en haalde het voor de Nederlanders Stefan Van Dijk en Steven De Jongh.
Voor Eeckhout, die op de erelijst Gert Steegmans opvolgt, is het al zijn vierde zege in deze wedstrijd, na 2001, 2003 en 2006.

Van bij de start werd het tempo zeer strak gehouden. Toch probeerden een pak renners een uitval op te zetten. Telkens tevergeefs. In het eerste wedstrijduur werden een kleine 50 kilometer afgewerkt en nog zakte de snelheid niet. Dit tot na 92 kilometer koers wanneer Jan Kuyckx, Johan Coenen, Ken Van Marcke en de Fransman David Deroo dan toch een vrijgeleide kregen van het peloton. Het viertal sprokkelde een voorsprong bijeen van 3:36 tot de Cinelli-Down Underploeg de snelheid in de grote groep controleerde.

Het leidende kwartet mocht de eerste van vijf plaatselijke ronden, van elk 8,4 kilometer, aansnijden met een voorsprong van 1:20 op het peloton. De Nederlander Kai Reus ging in zijn eentje op zoek naar de vluchters en zorgde er meteen voor dat de kloof met het leidende viertal alsmaar slonk. Reus vond aansluiting voorin, maar voor Van Marcke ging het van dan af allemaal te vlug. Ook Nicolas Jalabert dichtte, op 30 kilometer van de eindmeet, in zijn eentje de kloof maar het peloton volgde wat verderop. Van daaruit maakten steeds meer renners de sprong naar voor zodat met nog 24 kilometer te rijden zich een kopgroep vormde van twaalf renners.

Ook dit gezelschap was er op twee ronden van het einde bijna aan voor de moeite en net als bij de voorgaande vluchten was ook nu weer alles te herdoen. Het sein voor zeven anderen, met daarbij onder andere Greg Van Avermaet, Roy Sentjens, Sébastien Rosseler, Kevyn Ista en Nikolas Maes om hun kans te gaan. Een compacte groep dook echter de slotronde in. Enkele Rabobankrenners waaronder de Nederlanders Tjallingii en van Emden, trachten de aangekondigde massasprint nog te ontregelen maar ook hij zag al snel het zinloze van zijn inspanning in.

Tijdens de massasprint positioneerde Niko Eeckhout zich perfect en kon iedereen achter zich houden. De Nederlander Stefan van Dijk werd tweede net voor zijn landgenoot Steven de Jongh. Kenny Dehaes eindigde als vierde voor de Nederlander Aart Vierhouten.
Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.