Antwerpse protestpartij NEE is blij met lage score

ANTWERPEN - De protestpartij NEE is blij met haar lage score. De partij behaalde 1,5 pct van de stemmen en heeft dus geen zetel behaald in de Antwerpse gemeenteraad.

rbo

,,Dat wil zeggen dat de kiezer meer vertrouwen heeft in zijn partij dan we dachten'', klinkt het bij NEE. Of er bij de komende verkiezingen in 2007 nog sprake zal zijn van NEE, is nog niet duidelijk. ,,We leggen ons lot in de handen van de kiezer'', aldus NEE.

De partij NEE was in de weken voor de gemeenteraadsverkiezingen van 8 oktober op zijn zachtst gezegd een opvallend fenomeen. Overal in het straatbeeld van Antwerpen verschenen de drie boegbeelden van NEE in een volledig zwarte en witte outfit. Hun missie? De Antwerpenaar ervan overtuigen om vooral niet op hen te stemmen. Enkel die kiezers die een proteststem wilden uitbrengen, mochten het bolletje achter de lijst NEE kleuren. Dat deden uiteindelijk iets meer dan 4.000 mensen. Stemmenkanon van dienst was Tania Derveaux, het uithangbord van NEE. Ze overtuigde op haar tweede plaats 1.167 kiezers, lijsttrekker Jan De Bruyn kreeg 941 stemmen.

,,We hebben een duidelijk statement gemaakt: mensen die deze verkiezingen voor een partij hebben gestemd, staan achter die partij en kunnen niet als proteststemmers bestempeld worden'', stelt NEE. Wat de toekomst brengt, is voorlopig koffiedik kijken. ,,We zullen zien wat de tijd met zich meebrengt. Het zal afhangen van de reacties van de mensen. De kiezer heeft beslist op 8 oktober, en diezelfde kiezer zal beslissen of we volgend jaar opkomen of niet'', besluit NEE.

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie