EU schrapt invoerquota voor Chinees textiel

BRUSSEL - Vanaf volgend jaar zal de Europese Unie geen plafonds meer hanteren voor de invoer van textiel uit China. Wel gaan de Europeanen en de Chinezen gedurende één jaar de export van Chinees textiel naar Europa onder speciaal toezicht plaatsen.
'Een systeem van gemeenschappelijk toezicht biedt de Europese producenten en handelaars voorspelbaarheid en het geeft ook een duidelijk beeld van de toekomstige ontwikkelingen op een moment dat we de laatste stappen zetten naar een volledige vrijmaking van de handel in textiel en kledij', zo juichte eurocommissaris voor Handel Peter Mandelson dinsdag het akkoord toe.

Het systeem controleert de verlening van exportvergunningen in China en de import van goederen in de Europese Unie. De regeling heeft betrekking op t-shirts, pullovers, blouses, mannenbroeken, rokken, beha's, beddengoed en linnen. Het systeem, dat gedurende heel 2008 operationeel zal zijn, legt evenwel geen kwantitatieve beperkingen op aan de import van Chinees textiel.

Na de volledige vrijmaking van de textielhandel in januari 2005 werden de Europese markten overspoeld door goedkope kledij uit China. Vele Europese producenten kwamen in de problemen en daarom besloot de Europese Commissie in overleg met China om gedurende een overgangsfase quota te hanteren voor de import van tien categorieën producten.

Dat moest de Europeanen de tijd geven om zich aan te passen aan de goedkope concurrentie uit China. De quota verstrijken eind dit jaar.
Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees