Vakbonden De Post dekken mogelijke acties met stakingsaanzegging

BRUSSEL - De drie vakbonden bij De Post hebben de voorbije dagen elk een stakingsaanzegging ingediend voor de globale post, of hebben plannen om dit te doen. Zo willen de bonden eventuele spontane acties op lokaal niveau dekken, bevestigden de bonden vandaag aan Belga. De directie van De Post geeft geen commentaar op de aanzeggingen.
,,We roepen niet op tot actie'', benadrukt Jozef de Doncker van de socialistische vakbond ACOD, ,,maar we kunnen begrip opbrengen voor de werknemers die voelen dat hun job in gevaar kan komen. Met deze aanzegging kunnen we spontane acties opvangen.'' Het christelijke ACV en de ACOD stuurden hun aanzegging al op, bij de liberale VSOA klonk het woensdag dat dit ,,hoogstwaarschijnlijk morgen'' zou gebeuren.

De werknemers vrezen volgens de vakbonden voor hun baan. Onder meer de voorstelling van de tweede fase van de Georoute en de mogelijke gevolgen daarvan voor de postmannen kunnen tot acties leiden. In Deerlijk, Zelzate en Heuvelland gingen eerder al postbodes in staking, nadat de tweede fase van de Georoute er was voorgesteld. ,,Deze fase werd voorgesteld als een matige aanpassing'', stelt Lieve Vanoverbeke van ACV-Transcom, ,,maar uiteindelijk blijkt het een ingrijpende wijziging te zijn, met een besparing van een duizendtal voltijds equivalenten.'' ,,De vrees voor banenverlies heerst niet alleen bij de postmannen, maar ook bij de bedienden in de kantoren en bij de medewerkers in de sorteercentra'', voegt De Doncker hieraan toe. ,,Daarom gaat het ook om een aanzegging voor de globale post.''

Aan de organisatie van de postkantoren en van de sorteercentra komen immers ook aanpassingen. Zo heeft De Post momenteel 1.300 postkantoren. In het nieuwe beheerscontract staat dat De Post tegen 2009 minstens 589 eigen postkantoren moet behouden.

De volgende maanden zullen daarnaast vier nieuwe sorteercentra geopend worden met de nieuwste technologie. ,,De automatisering dreigt gevolgen te hebben voor de werkgelegenheid'', zei een vakbondsman vanmorgen in Le Soir. De aanzeggingen van de vakbonden lopen een maand, maar het is de bedoeling deze telkens te verlengen zolang de procedures lopen.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees