Recordbedrag voor Rothko

NEW YORK - Bij een veiling in New York is de tot dusver hoogste prijs voor een kunstwerk van na de Tweede Werledoorlog geboden. Een 2,5 meter hoge Homage to Matisse in oranje en blauw van de Amerikaanse kunstenaar Mark Rothko (1903-1970) ging voor 22 miljoen dollar (negentien miljoen euro) onder de hamer.
,,Dit is niet alleen een recordprijs voor deze kunstenaar, maar ook een record voor naoorlogse kunst in het algemeen'', zei een woordvoerster van Christie’s woensdag. De geschatte prijs lag tussen vijftien en twintig miljoen dollar.

Rothko, die in Rusland geboren werd, emigreerde nog als kind naar de Verenigde Staten. In 1960 brak hij door. In 1970 pleegde hij in New York zelfmoord. Hij is bekend voor zijn abstracte schilderijen op groot formaat, waarvan de kleurige rechthoekige vlakken de illusie van beweging doen ontstaan.

De veiling van Christie’s bracht dinsdagavond (plaatselijke tijd) alles bij elkaar ruim 157 miljoen dollar op, ,,een wereldrecord voor een veiling van moderne kunst'', zei de woordvoerster. De hoogtepunten waren: zestien miljoen dollar voor Roy Lichtensteins ,,In the Car'' (1963), tien miljoen dollar voor Willem de Koonings ,,Untitled'' (1977) en eveneens tien miljoen dollar voor Francis Bacons ,,Study for a Pope I'' (1961), een recordbedrag op een veiling voor de Engelse kunstenaar.

Het wellicht meeste verbazingwekkende resultaat van de avond: voor een foto van de cowboy uit de Marlboro-sigarettenreclame werd 1,2 miljoen dollar neergeteld.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees