Grunberg verdwijnt uit Nederlands literair leven

In een opiniestuk in De Morgen zegt de Nederlandse schrijver Arnon Grunberg dat hij zich terugtrekt uit de literaire openbaarheid. 'Nooit zal ik meer aanwezig zijn tijdens literaire activiteiten in Nederland', zegt hij.
De uitspraak komt er na een bijzonder tumultueuze ruzie met collega-auteur A.F.Th. van der Heijden, in de aanloop naar de uitreiking van de AKO-Literatuurprijs. Die werd uiteindelijk door A.F.Th. van der Heijden gewonnen.

Na afloop schudden de twee auteurs elkaar weer de hand, zij het zonder veel woorden. Tijdens de uitreiking hadden de twee nog in aparte ruimtes gezeten. Na een tweede open brief aan Van der Heijden had die beslist niet meer in één kamer te willen zitten met Grunberg. Van der Heijden verweet Grunberg dat hij zijn familie bij de discussie betrok, en dat vond hij te ver gaan.

Onder de discussie zat ongetwijfeld een verschil in ideeën over hoe een boek moet zijn. Grunberg stopt een erg negatief mensbeeld in zijn boeken, en snijdende humor, terwijl Van der Heijden net de verbeelding vrolijk zijn gang laat gaan.

Het was niet de eerste keer dat Arnon Grunberg (1971) opzien baarde met zijn literaire optredens. Zo trok hij ooit op promotietournee door Nederland met een geit. Enkele jaren geleden dook hij bij de uitreiking van de Gouden Uil op met een oude vrouw waarvan hij suggereerde dat het zijn vaste vriendin was. Bij de Ako-Literatuurprijs maandag had hij een peuter bij waarvan het leek dat het zijn kind was, maar dat bleek niet zo te zijn.

Over zijn echte privé-leven laat hij echter weinig los. Grunberg woont in New York. Zijn publieke verschijningen in Nederland zijn dus al beperkt.

Grunberg, ooit bordenwasser en bediende in een apotheek, debuteerde opzienbarend met de roman Blauwe maandagen in 1994. Sindsdien groeide hij uit tot een van de beste schrijvers van de Nederlanden, en zeker tot de beste van zijn generatie.

Zijn laatste roman Tirza is het hoogtepunt uit zijn oeuvre. Daarin toont hij zich een bijzonder mature schrijver die de mens perfect kan doorgronden. Dat staat in een schril contrast met zijn publieke bewegingen. Die suggereren nog eerder jonge branie. Zoals ook blijkt met deze beslissing om niet meer op te treden in Nederland.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees