Iljo Keisse betrapt op doping

'Ontslag als ook B-staal positief is'

© isosport

Wielrenner Iljo Keisse heeft op de finaledag van de Zesdaagse van Vlaanderen (18-23 november) positief getest op een verboden product. Dat hebben de renner en zijn ploeg zelf bevestigd.

Om welk product het precies gaat is niet bekend gemaakt, maar het zou niet om epo of de nieuwe variant cera gaan. Keisse bevestigt de positieve test maar zegt onschuldig te zijn. Hij heeft een tegenexpertise aangevraagd en zegt zwaar in de put te zitten door het nieuws.

Gentenaar Iljo Keisse, die volgende week 26 wordt, won dit jaar voor de derde keer op rij de Zesdaagse in eigen stad. Hij reed er aan de zijde van de Duitser Robert Bartko.

Fax van de UCI

Keisse's team Topsport Vlaanderen heeft de renner voorlopig geschorst. "Hij zal donderdag dus niet starten in de Zesdaagse van Zürich", meldt manager Christophe Sercu. "Dinsdagochtend ontving ik een fax van de UCI met daarop de melding dat Iljo Keisse positief testte op een product dat op de verboden lijst staat. Ik heb mijn renner hiervan op de hoogte gebracht en hem ontboden in Waregem. Daar hebben we de zaak besproken."

"De inhoud van dat gesprek wil ik volledig binnenskamers houden, alsook de naam van het product waarop Iljo Keisse positief testte. Ik heb de renner wel gemeld dat wij hem met onmiddellijke ingang schorsen en nu de tegenexpertise van het B-staal afwachten. Blijkt het onderzoek van het B-staal hetzelfde resultaat op te leveren, dan volgt een ontslag. De regels binnen ons team zijn hiervoor meer dan duidelijk."

"Erg emotioneel"

Patrick Sercu, 'Matchmaker' van verscheidene zesdaagsen, reageerde aangeslagen. "Ik heb het bericht net via de media vernomen. Er wordt nog niet gesproken over de aard van het product, maar dat doet er eigenlijk niet toe. Dit is een zoveelste negatieve nieuwsstroom voor het wielrennen en dan in het bijzonder voor het baanwielrennen."

Keisse's collega Kenny De Ketele, met wie hij ei zo na goud behaalde in de ploegenkoers op de Olympische Spelen in Peking, is aangeslagen. "Iljo heeft me dinsdag gebeld en zijn positieve test bevestigd", zegt De Ketele op Sporza. "Iljo wou niet dat ik het van de journalisten zou horen. Wat zei hij? Tja, de feiten: dat hij positief getest zou hebben tijdens de laatste dag van de Zesdaagse van Gent. Meer zei hij niet."

"Ik viel compleet uit de lucht en Iljo zelf ook. Hij klonk erg emotioneel. Hij heeft mij gezegd dat hij geen idee heeft hoe het gebeurd is. Welk poduct het is? Dat heb ik hem niet gevraagd," aldus nog De Ketele.

"Voor de Spelen heb ik een maand met hem samengeleefd in Peking. Als hij toen met verkeerde dingen zou bezig geweest zijn, dan had ik dat zeker gemerkt. Maar er is mij toen niets opgevallen. Hoe dan ook is het nu wachten op de tegenexpertise. We zullen zien wat daar uitkomt en daarna zal er beslist worden wat er moet gebeuren."

De Ketele kreeg dinsdagavond het Vlaams Sportjuweel 2008. Normaal zou hij die trofee samen met Iljo Keisse krijgen, maar de positieve test gooide roet in het eten. "Dat de positieve test precies vandaag bekendraakt, is natuurlijk een ongelukkige timing. Maar toch vond ik dat ik hier moest zijn. Ik heb hier hard voor gewerkt en dit is dus ook mijn verdienste", zei De Ketele na de uitreiking.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer