Tot vier jaar cel gevorderd op marineproces

Tot vier jaar cel gevorderd op marineproces

Marc Luypaerts Foto: reuters

HASSELT - De Hasseltse procureur Erwin Steyls heeft tegen de gewezen marineonderofficier Marc Luypaerts een effectieve celstraf van 4 jaar gevorderd in het proces over fraude met marinegeld. Het openbaar ministerie vroeg ook een beroepsverbod van 10 jaar.
Noël Vaessen, de gewezen adviseur van prins Laurent, riskeert een celstraf van 3 jaar. Voor Johan Claeys werd een celstraf van 3 jaar gevraagd en een afzetting uit zijn ambt van militair officier. De ex-vrouw van Luypaerts, Lut Kleutghen, riskeert 1 jaar cel.

Voor Andrea Vanden Abeele, bediende op de facturatiedienst bij de marine, vroeg de procureur een principiële bestraffing en een ontneming van haar graad als adjudant.

Voor vier onderaannemers van Luypaerts, die valse facturen uitschreven, werd telkens negen maanden cel gevorderd. De laatste twee beklaagden riskeren zes maanden cel.

De zitting woensdag duurde van 9.40 uur tot 10.10 uur. Alleen het openbaar ministerie kwam aan het woord met de vordering tegen de twaalf beklaagden.

2,2 miljoen verduisterd

Tijdens het rekwisitoor deed procureur Erwin Steyls de fraude nog eens uit de doeken. De beklaagden worden beticht van schriftvervalsing, gebruik van valse stukken, verduistering van staatsgelden en lidmaatschap van een criminele organisatie. Door het opgezette fraudesysteem is 2,2 miljoen euro aan de marine onttrokken.

Binnen de marine vloeien werkingskredieten die voor het eind van het jaar nog niet opgebruikt zijn, terug naar de schatkist. Daarom was er sinds 1997 binnen de marine een systeem om de toegewezen fondsen veilig te stellen. Zo werden facturen uitgeschreven voor werken die (nog) niet uitgevoerd waren. Een deel van het geld ging naar aankopen ten behoeve van de marine, maar andere gelden zijn gebruikt voor persoonlijke doeleinden en gingen naar een aantal bedrijven.

De vorderingen

1. Marc Luypaerts (51) -  Vier jaar cel, een beroepsverbod van 10 jaar, 5.000 euro boete

Gepensioneerd onderofficier bij de marine en stichter van de twee bedrijven LKT Light Solution (failliet) en LFE Tapijten (de boeken neergelegd). Het gerecht ziet hem als leidende figuur in de fraudezaak. Hij zou geld van het leger hebben geïnvesteerd in zijn pension in Tsjechië.

2. Lut Kleutghen (50) - Een jaar cel en 2.500 euro boete

Kleutghen is de ex-vrouw van Marc Luypaerts. Omdat Luypaerts nog in het leger was toen hij de bedrijfjes oprichtte, zette hij ze op naam van zijn vrouw. Ze wordt beschuldigd van medewerking aan de omkoping.

3. Noël Vaessen (55) - Drie jaar cel en 3.750 euro boete

Gepensioneerd kapitein-ter-zee. Tussen 1993 en 1999 was hij raadgever van prins Laurent. Begin 1999 nam hij een functie op bij de aankoopdienst van de Zeemacht. Sinds 2001 is hij kolonel op rust met behoud van wedde. Hij wordt beschuldigd van het afstempelen en ondertekenen van valse facturen voor betaling. Met legergeld zouden ook werkzaamheden zijn uitgevoerd in zijn boerderij in de Hoge Venen.

4. Johan Claeys (45) - Drie jaar cel, een afzetting uit zijn ambt van militair officier en 3.750 euro boete

Gepensioneerd kapitein en werkzaam op de aankoopdienst van de Marine. Hij mocht tekenen met 'gezien voor prestatie'. Hij wordt beschuldigd van het aftekenen van valse en fictieve facturen. Op zijn privéadres zou Luypaerts goederen hebben geleverd die betaald werden met geld van de Marine.

5. An Vanden Abeele (52) - principiële bestraffing en een ontneming van haar graad als adjudant.
Ze werkt als bediende op de aankoopdienst van het leger. Ook zij zou facturen hebben getekend met 'gezien voor prestatie' en zou weet hebben gehad van de facturenzwendel. Luypaerts zou ook bij haar goederen hebben geleverd die betaald werden met geld van de Marine.

6. Frank Alders (42) - Zes maanden cel en 500 euro boete

Hij is de uitbater van een herstellingsbedrijf in voertuigonderdelen uit Neerpelt.

7. Rudi Theunis (46) - Negen maanden cel en 1.000 euro boete

Hij is zaakvoerder van een hifi-elektro-fotobedrijfje uit Hasselt.

8. Joseph Cuyvers (54) - Negen maanden cel en 1.000 euro boete

Hij is een aannemer uit Hechtel-Eksel.

9. Hendrik Hendriks (54) - Negen maanden cel en 1.000 euro boete

Hij is een tuinbouwondernemer uit Lommel. 

10. Samuel Laga (42) - Negen maanden cel en 1.000 euro boete

Hij is een interieurarchitect uit Neerpelt.

11. Jacobus Lukkesen (69) - Zes maanden cel en 500 euro boete

Hij is groothandelaar van het bedrijf Lucas Office Furniture.

12. Firma bvba LKT Light Solutions - 50.000 euro boete

Het bedrijf uit Eksel is failliet. Het wordt vertegenwoordigd door een lasthebber ad hoc, Xavier Byvoet uit Hasselt.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees