Ayaan Hirsi Ali wil Française worden

Ayaan Hirsi Ali wil Française worden

Foto: rr

PARIJS - Het vroegere Nederlandse parlementslid Ayaan Hirsi Ali wil de Frans nationaliteit verwerven. Dat heeft ze zondag gezegd in Parijs.
Hirsi Ali kreeg doodsbedreigingen na haar medewerking aan Submission (2004), de film die de vermoorde Nederlandse regisseur Theo van Gogh maakte over de islam en de vrouw. Na de moord op Van Gogh stond Hirsi Ali onder politiebescherming, tot ze zich in november 2006 in de VS vestigde. Daar werkte ze een tijdlang voor de conservatieve denktank Heritage Foundation.

Vorig jaar keerde ze terug naar Nederland omdat de Nederlandse regering niet meer wilde instaan voor haar beveiliging.

Momenteel probeert ze in Europa steun te zoeken voor haar projecten, en voor zichzelf. Donderdag passeerde ze in het Europees Parlement in Brussel.

Ayaan Hirsi Ali, die van Somalische origine is, krijgt naar eigen zeggen al steun van Franse intellectuelen. Ze hoopt van die steun gebruik te kunnen maken om de Franse nationaliteit te verwerven.

'Met betrekking tot mijn veiligheid is mijn persoonlijke situatie meer en meer gevaarlijk geworden', zei ze. 'Mijn leven is erg ingewikkeld. Islamieten hebben me met de dood bedreigd en ik kan niet gaan en staan waar ik wil.'
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees