Fit & Gezond

Peuters te mager door dieet ouders

Te magere peuters zijn een bron van zorgen voor de artsen op consultatiebureaus. Ouders die bang zijn voor overgewicht, onthouden hun kinderen soms belangrijke voedingsstoffen. Dat zegt Elise Buiting, voorzitter van de Nederlandse Artsenvereniging Jeugdgezondheidszorg.
Het zou vooral gaan om onverzadigde vetten. Peuters hebben deze nodig om te groeien en weerstand op te bouwen. Dieet- en lightproducten bevatten te weinig van deze vetten.

Buiting krijgt veel meldingen van artsen op de bureaus over te lichte kinderen. 'De kinderen eten met de pot mee en krijgen halvarine in plaats van margarine op brood. Of ouders smeren de boterham helemaal niet.' Het probleem is volgens Buiting onbekend bij het grote publiek maar de consultatiebureaus zijn er alert op.

Ook diëtiste Renée Nijtmans krijgt regelmatig te maken met peuters die door het dieet van hun ouders te licht blijven. Zij adviseert ouders van opgroeiende kinderen boterhammen juist wel te besmeren met margarine en met beleg te variëren. 'Ook raad ik ouders aan vloeibaar vet te gebruiken voor het bereiden van vlees en eventueel wat olie toe te voegen aan groentes', aldus Nijtmans.

Onderzoeksinstituut TNO verzamelt elke 10 jaar cijfers over de groei van kinderen. Volgens een woordvoerder is over te lichte kinderen nog weinig bekend omdat er vooral aandacht was voor overgewicht. De laatste cijfers over groei stammen uit 1997 en de nieuwe moeten nog worden verzameld. 'We hebben in de oude cijfers al wel de eerste signalen gezien van kinderen met ondergewicht. In de nieuwe cijfers zullen we er bijzondere aandacht aan besteden.'
Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees