Nieuwe keuring tweedehandswagens vanaf half november

Nieuwe keuring tweedehandswagens vanaf half november
BRUSSEL - Wie een tweedehandswagen, kampeerwagen of lichte vrachtwagen verkoopt moet vanaf 15 november naast de gewone technische keuring ook een uitgebreide tweedehandskeuring laten uitvoeren. Daarbij wordt de wagen op 80 extra kwaliteitspunten gecontroleerd. Zo krijgt de koper niet enkel een zicht op de veiligheid van de wagen, maar ook op de kwaliteit ervan.
Voor wie vandaag een tweedehandswagen wil laten inschrijven op een nieuwe eigenaar, volstaat een gewone technische controle. Dat verandert op 15 november. Vanaf dan komt bij de technische controle ook een speciale tweedehandskeuring die 80 extra punten controleert zoals banden, lichten en interieur. Die krijgen telkens een score: goed, gemiddeld of voor verbetering vatbaar.De keuring is twee maanden geldig en kost 13,5 euro.

De vaststellingen van die controle komen terecht in een tweedehandsrapport. Dat kan bijvoorbeeld informatie bevatten over een eventueel ongeval of fraude met de kilometerteller. Vooral de analyse van de boordcomputer bij nieuwere wagens moet heel wat cruciale informatie opleveren, onder meer over de motor, airbags en airco.

Het uiteindelijke verslag is wel louter informatief. Het geeft geen gegevens over een mogelijke verkoopsprijs. Er is voorts geen enkele verplichting tot herstelling of verbetering van het voertuig. Gebreken die een inspecteur vaststelt tijdens een technische controle, moeten wel altijd hersteld worden en opnieuw gekeurd.

Federaal minister van Mobiliteit Renaat Landuyt stelde de nieuwe keuring vrijdag voor op een persconferentie in het keuringsstation in Haren. Hij maakte ook bekend dat de tweedehandskeuring bij de keuringscentra op afspraak zal kunnen (op het telefoonnummer 0902 0 20 10) en dat is nieuw. Hij lanceerde verder een nationaal infonummer (078 05 20 10) waar iedereen terecht kan met vragen over de autokeuring.

Landuyt is tevreden

,,De verkoper van een tweedehandswagen krijgt met het tweedehandsverslag een extra objectief verkoopsargument in handen, terwijl de koper de garantie krijgt geen kat in een zak te kopen'', aldus de minister.

Donderdag raakte nog bekend dat uit een onderzoek van de Cel Consumentenbedrog van de Federale Overheidsdienst Economie blijkt dat meer dan de helft van de professionele verkopers van tweedehandsauto's hun klanten misleiden of knoeien bij de verkoop. Volgens Landuyt was het toeval dat die cijfers nu bekend raakten. ,,Maar ze komen ons natuurlijk wel goed uit bij de lancering van de tweedehandskeuring'', aldus de minister.

Er worden in ons land jaarlijks ruim 2,8 miljoen personenwagens gecontroleerd, waarvan driekwart het station verlaat met een groen keuringsbewijs. Zo'n 670.000 voertuigen scoren echter negatief. Inspecteur stelden in 2005 maar liefst ruim 800.000 gevaarlijke defecten vast waardoor wagens niet meer of slecht voor beperkte tijd op de weg mochten.

Op 1 december volgt overigens nog de invoering van de CarPass. Een soort identeitskaart voor elke wagen, met daarop diens historiek en kilometerstanden.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees