Damse Vaart lokt 50.000 mensen

DAMME - De dichtgevroren Damse Vaart tussen Brugge en Sluis werd vandaag overrompeld door schaatsers en wandelaars. Het kanaal tussen Brugge, Damme en Sluis werd vanmorgen vrijgegeven toen bleek dat het ijs een dikte van 12 centimeter had bereikt.
Het besluit werd zondag om 9.30 uur genomen na een gemeenschappelijke vergadering met de brandweer en politie. De grootste wakken zijn afgezet. Toch blijft het betreden van het ijs op eigen risico.

Volgens politiecommissaris Jan Bonneure gingen in Damme alleen meer dan 30.000 personen op het ijs. Met Sluis en Brugge erbij rekent hij op circa 50.000 personen.

De politie moest een bijzonder mobiliteitsplan activeren om de verkeersstroom in de Damse binnenstad in goede banen te leiden. Grote problemen bleven echter uit, ook op de smalle wegen langs de Damse Vaart.

Nieuwe metingen

De kwaliteit van het ijs is volgens de politiecommissaris nog van goede kwaliteit. De brandweerdiensten van Brugge en Knokke-Heist voerden zondagnamiddag omstreeks 16.30 uur nog nieuwe metingen uit en daaruit bleek dat het ijs nog voldoende dik was om de massa schaatsers en wandelaars toe te laten.

De hulpdiensten moesten op het grondgebied Damme enkele keren tussenkomen voor ernstige valpartijen. Vijf personen werden naar ziekenhuizen afgevoerd met breuken en ernstige kneuzingen aan been, knie of heup.

Maandag

Maandagmorgen beslissen de burgemeesters van Brugge, Damme, Knokke-Heist en Sluis na nieuwe metingen of het ijs ook maandag nog toegankelijk blijft. Er worden immers positieve temperaturen voorspeld. De Brugse Reien bleven zondag gesloten voor schaatsers. Het ijs is er te gevaarlijk onder de bruggen.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees