Politie pakt honderd relschoppers op

Duizenden mensen betogen in Brussel

BRUSSEL - In Brussel hebben 30.000 mensen van voornamelijk alochtone afkomst betoogd tegen het geweld in de Gazastrook. Na de betoging kwam het aan het Noordstation tot spanningen tussen de politie en allochtone jongeren, die auto's en gebouwen vernielden. De politie heeft zo'n honderd administratieve en gerechtelijke aanhoudingen verricht.
De manifestatie ging uit van organisaties uit de Derde Wereldbeweging, de vakbonden en de culturele wereld. De Franstalige politieke partijen PS, CDH en Ecolo steunden het initiatief. De organisatoren schatten de opkomst op 70.000 mensen, de politie houdt het op 30.000 betogers.

Vooraan stapte een honderdtal kinderen met bebloede poppen. Ook een portret van de leider van de radicale Libanese beweging Hezbollah, Hassan Nasrallah, kwam prominent in beeld.

Talrijke manifestanten droegen Arafat-sjaals en zwaaiden met Palestijnse vlaggen. Op hun spandoeken stonden slogans als 'Israël, assassin', 'La mort d'un enfant n'est jamais un dégât collatéral' en 'Gaza, la nouvelle Shoah'.

Verscheidene betogers eisten een boycot van Israëlische producten. Anderen laakten de passieve houding van de Europese Unie en eisten een opschorting van de samenwerkingsakkoorden tussen de EU en Israël.

Spoor van vernieling

Aan het einde van de manifestatie vonden in de Brusselse Noordwijk incidenten plaats. Allochtone jongeren daagden de politie uit en gooiden met voorwerpen. Bushokjes werden aan diggelen geslagen, ruiten ingegooid en enkele geparkeerde auto's werden ondersteboven gekeerd. De politie moest chargeren om de gemoederen te bedaren.

Ook aan de Nieuwstraat moesten de ordediensten na de betoging ingrijpen. De bereden politie chargeerde er om relschoppers uiteen te drijven. De politie bracht een waterkanon ter plaatse en boven de wijk cirkelde een politiehelikopter.

De amokmakers hadden volgens de politiewoordvoerder naar alle waarschijnlijkheid niets te maken met de betoging, zegt woordvoerder Christian De Coninck. Videobeelden zullen aangewend worden om vervolging mogelijk te maken.

In een mededeling betreuren en veroordelen de organisatoren van de manifestatie de rellen. 'Met dit soort straatgeweld hebben de 110 deelnemende organisaties niets te maken. Het brengt veel schade toe aan de Palestijnse zaak en aan de solidariteit ermee', staat in de mededeling. Ze wijzen erop dat de eigen ordedienst zich zorgvuldig van zijn taak heeft gekweten.
Corrigeer

MEER NIEUWS