Sven Nys pakt zesde Belgische titel

Sven Nys (Landbouwkrediet) heeft in Ruddervoorde zijn nationale titel in het veldrijden met succes verdedigd. Niels Albert werd na een knappe remonte nipt tweede, Kevin Pauwels eindigde als derde. Voor Nys is het al de zesde keer dat hij Belgisch kampioen bij de eliterenners wordt.
Op het parcours van Ruddervoorde waarop hij al acht crossen voor de Superprestige gewonnen had, werd de Brabander de logische winnaar. Maar zonder slag of stoot ging dat niet. Tot hij half koers ten val kwam, was Klaas Vantornout een meer dan waardige uitdager. Daarna scheen Nys moeiteloos op zijn verwachte nieuwe titel af te stevenen maar in de slotronde kreeg hij nog af te rekenen met Niels Albert die na pech in het begin een prachtige tweede koershelft gereden had.

Maar Nys hield nipt stand. Albert schoof in vergelijking met vorig jaar in Hofstade van drie naar twee en Kevin Pauwels was derde. De tegenvallers waren Bart Wellens die nooit in koers was voor een podiumplaats en Erwin Vervecken die niet eens de finish haalde.

Snelle start

Rob Peeters was de man van de verschroeiend snelle start. Klaas Vantornout, Sven Nys, Sven Vanthourenhout en Kevin Pauwels schoven met hem mee. Peeters bekocht zijn inspanning meteen in de tweede ronde en de vier anderen gingen onvervaard door. Ze hadden toen al vijftien seconden voorsprong op Bart Aernouts, Rob Peeters, Dieter Vanthourenhout, Bart Wellens, Erwin Vervecken en Niels Albert die van fiets had moeten verwisselen.

Nys maakte de wedstrijd zo hard als hij kon en vond in Vantornout een sterke bondgenoot. Samen maakten ze het Vanthourenhout en Pauwels zo kwaad als ze konden terwijl ook de achtervolgers nooit dichter konden komen. Het was pas in de vierde ronde, toen Albert zich met de achtervolging ging bemoeien dat de voorsprong van de leiders zakte naar minder dan tien seconden. Voor Nys het sein om opnieuw alle registers open te trekken tot uiteindelijk alleen Vantornout hem in de vijfde ronde nog kon volgen. Maar Pauwels vocht terug en toen hij er opnieuw bijgekomen was, sloot ook Vanthourenhout opnieuw aan omdat het tempo even stilviel.

Kantelmoment

Toen volgde in de zesde ronde het kantelmoment van de wedstrijd. Vantornout ging onderuit en Pauwels kon zijn fiets niet ontwijken en reed er zich op vast. Nys kwam dus zonder dat hij het verwacht had alleen aan het commando. Eens hij tot dat besef gekomen was, aarzelde hij geen moment meer om door te gaan. Albert kwam tot bij Vanthourenhout en Pauwels en Vantornout zakte weg tot hij teleurgesteld uit de wedstrijd verdween. Tot vijftien seconden voorsprong nam Nys op zijn drie achtervolgers.

Het pleit leek beslecht maar Albert dacht daar anders over. Zeker toen Nys in de slotronde een foutje maakte en hij zijn achterstand plots gehalveerd zag. De buurman van de man aan het commando kreeg vleugels maar strandde aan de streep in het achterwiel van Nys. Het kampioenschap 2009 kon de boeken in als een van de meest spannende ooit, ook al kreeg het de meest logische kampioen die het kon krijgen.

Ben Berden was de beste bij de elite-zonder-contract. Hij haalde het voor Tim Vannuffel en Tom Van den Bosch.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.