Volkswagen boekt verkooprecord ondanks crisis

DETROIT - De Duitse Volkswagen-groep, Europa's grootste autoconstructeur, heeft vorig jaar ondanks de crisis een nieuw verkoopsrecord gehaald. Het concern leverde wereldwijd 6,23 miljoen voertuigen, of 0,6 procent meer dan een jaar eerder. Dat heeft Volkswagen bekendgemaakt op het autosalon van Detroit.
Vooral in groeimarkten zoals China en Brazilië zag VW de verkoop toenemen.

Op zijn Duitse thuismarkt leverde het VW-concern vorig jaar 1,06 miljoen auto's, of 0,4 procent meer dan een jaar eerder. In China kende VW een duidelijke groei met 12,5 procent, tot 1,02 miljoen verkochte wagens. In Brazilië nam de verkoop toe met 8,9 procent, tot ongeveer 633.000 wagens.

In Rusland kende VW een buitengewoon grote procentuele groei. De verkoop steeg er met 62 procent, tot 131.000 voertuigen. In West-Europa zonder Duitsland daalde de verkoop dan weer met zowat 7 procent, tot 1,92 miljoen auto's. In de VS nam de verkoop af met 4,5 procent, tot 314.500 wagens.

Voor 2009 rekent VW-topman Martin Winterkorn op een verkoopdaling met 10 procent. Volkswagen wil wel vasthouden aan de doelstelling om op lange termijn de grootste autobouwer ter wereld te worden. De verkoop daalde in 2008 bij veel grote autobouwers en ook de groei bij VW nam in de loop van het jaar af.
Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees