Leger klaar voor derde fase offensief

Israël trekt reservetroepen samen

JERUZALEM - Het Israëlische leger is zondag begonnen reserve-eenheden de Gazastrook in te sturen. Met de aankondiging lijkt het zestien dagen oude Israëlische offensief een nieuwe fase te zijn ingegaan.
Israëlische defensiefunctionarissen zeiden klaar te zijn voor een derde fase van het offensief -een verdere opmars van de grondtroepen in Gaza- zodra de regering daar toestemming voor geeft.

De eerste fase bestond vooral uit luchtbombardementen. Tijdens de tweede fase vanaf 3 januari begon Israël een grondoffensief, waarin snel buitensteedse gebieden werden ingenomen.

In de volgende fase zou nog meer terrein worden ingenomen. Daarvoor moeten duizenden reservisten worden ingezet die aan de grens zijn samengetrokken. De functionarissen zeiden dat er ook rekening wordt gehouden met een mogelijke vierde fase: de volledige herbezetting van Gaza en de omverwerping van Hamas.

Groen licht

Generaal Yoav Galant vroeg premier Olmert zondag om groen licht te geven voor de zogenaamde derde fase. 'We krijgen de kans om het probleem Hamas op te lossen. Als we het nu niet doen missen we een historische kans', aldus Galant.

Maar volgens Israëlische media twijfelt de regering in Tel Aviv er nog aan, de derde fase in te zetten. Naar verluidt zijn uittredend premier Ehud Olmert en de leider van de binnenlandse veiligheidsdienst, Yuval Diskin, voorstander. De chef van de militaire inlichtingendienst, Amos Yadlin, en de ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken, Ehud Barak en Tzipi Livni, zijn weigerachtig.

In 'fase 3' dreigt het dodental onder de Israëli's immers sterk op te lopen, en dat kan zijn weerslag hebben op de publieke opinie in Israël en, uiteindelijk, op de kansen op succes van Barak en Livni bij de parlementsverkiezingen volgende maand.

Israël zegt met de operatie een eind te willen maken aan de raketbeschietingen op Israëlische steden vanuit de Gazastrook.
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees