Honderdduizenden protesteren wereldwijd tegen Gaza-geweld

Behalve in Brussel kwamen dit weekeinde ook in diverse andere steden ter wereld honderdduizenden mensen op straat om tegen het Israëlische militaire optreden in de Gazastrook te protesteren. In Parijs, Londen, Barcelona en Madrid was, net als in Brussel, sprake van tienduizenden manifestanten.
  • Behalve in de Spaanse hoofdstad Madrid vonden manifestaties plaats in onder meer Sevilla en Ourense. In deze laatste stad behoorde premier José Luis Rodigruez Zapatero tot de sprekers. 'Het is mijn plicht Israël op te roepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren', zei hij.
  • In Brussel liep een betoging tegen het Israëlische offensief uit de hand. Tijdens een mars door de stad gooiden sommige betogers auto's op hun kant en etalageruiten in. De politie zette het waterkanon in om de relschoppers te verspreiden en arresteerde tien personen. Aan de demonstratie namen ongeveer dertigduizend mensen deel. Sommigen verbrandden een Israëlische vlag. In Antwerpen kwamen ongeveer achthonderd mensen op de been om hun solidariteit met Israël te betuigen.
  • Op Trafalgar Square in Londen riepen vierduizend demonstranten op tot beëindiging van de raketbeschietingen van Hamas en steun aan de pogingen van Israël om zijn burgers te beschermen. In de krant The Observer riepen elf vooraanstaande Britse joden de regering van Israël echter in een open brief op het militaire optreden te beëindigen, juist omwille van de veiligheid van het land. 'Wij zijn bezorgd dat een voortgezette militaire campagne in plaats van veiligheid voor Israël te brengen, extremisten sterker kan maken, de regio kan destabiliseren en de spanningen binnen Israël met zijn een miljoen Arabische inwoners kan vergroten.'
  • In Italië namen een paar duizend mensen deel aan pro-Palestijnse demonstraties in Rome, Napels en Verona.
  • In Duitsland daagden 35.000 mensen op voor betogingen tegen het geweld in Gaza, maar tegelijk demonstreerden in de steden Frankfurt, München en Berlijn ook 3.000 mensen voor Israël.
  • Ook in Washington namen enkele duizenden mensen aan een protestmars deel onder de leus 'een vrij Palestina'.
  • Tot enige problemen kwam het in de Griekse hoofdstad Athene, waar enkele demonstranten met stenen naar de ordediensten wierpen.
  • Op diverse plaatsen vonden zondag ook pro-Israëlische betogingen plaats, maar telkens met beduidend minder deelnemers. In die betogingen werd de zwarte piet naar de islamitische beweging Hamas doorgeschoven.
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees