'Voltallig personeel Sterigenics bestraald'

'Voltallig personeel Sterigenics bestraald'

Foto: rr

BRUSSEL - De weduwe van een chemisch technicus van de firma Sterigenics in Fleurus heeft een schriftelijk document publiek gemaakt in verband met een ernstig incident dat zich in 1999 in het bedrijf voordeed. Uit het document blijkt dat het bedrijf van zijn werknemers een absoluut stilzwijgen zou geëist hebben over het voorval. Dat schrijft La Nouvelle Gazette vandaag.
In augustus 2002 vertelde de technieker, die intussen gestorven is, over een ongeval dat zich in september 1999 voordeed in hetzelfde lokaal waar een andere werknemer van Sterigenics afgelopen 11 maart radioactief bestraald werd. De verklaring van de man is volgens de krant bezwarend voor de voormalige directeur van Mediris.

Volgens de technieker verzamelde de voormalige baas immers zijn personeel en vroeg hij hen om niet te praten over het incident. ,,Anders zou het de sluiting van het bedrijf betekenen'', aldus de man.

De technieker haalt het voorbeeld aan van een collega van wie zijn bureau grenst aan het lokaal waar het incident zich in 1999 voordeed. Eind januari 2001 werd die collega getroffen door leukemie. Hij stierf in maart 2002.

,,Ik ben ervan overtuigd dat al het personeel dat zich in het bedrijf bevond in september 1999 een dosis radioactieve straling heeft gehad'', schrijft hij nog.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees