Nieuwe doorbraak voor computerspelletjes op gsm

Nieuwe doorbraak voor computerspelletjes op gsm

Gamers kunnen hun gsm uitbreiden met allerlei gadgets Foto: rr

Onderzoekers van het Leuvense onderzoekscentrum voor nanoelektronica en nanotechnologie (IMEC) en het Franse Institut National des Télécommunications (INT) zijn er voor het eerst in geslaagd om op een mobiele telefoon driedimensionale beelden af te spelen in een gangbaar bestandsformaat. Het is een belangrijke doorbraak in de wereld van de computerspelletjes.

Tot nog toe was het mogelijk om 3D-beelden op mobiele telefoons af te spelen, maar dan wel binnen de beperkingen van de specifieke software van de fabrikant. Die is vaak enkel bruikbaar binnen een bepaald merk of zelfs type toestel. Voor een doorbraak van 'online gaming' via de mobiele telefoon was daarom een 3D-videospeler nodig die gebaseerd is op een algemeen aanvaard bestandsformaat. En dat is er nu dus.

Uitwisseling beelden tussen verschillende merken en types gsm's mogelijk
IMEC en INT zijn er in geslaagd om een 3D-videospeler te ontwikkelen op het MPEG4-bestandsformaat. Dat is de meest gangbare multimediastandaard op het internet die onder meer gebruikt wordt voor het versturen van films op aanvraag. Hierdoor kunnen 3D-beelden uitgewisseld worden tussen toestellen van verschillende merken en types. Producenten van computerspelletjes zullen daardoor hun product ook niet telkens moeten aanpassen als er een nieuw type toestel op de markt komt.

Zelfde spel op computer en gsm

,,Met deze nieuwe technologie zal men in de toekomst zowel op computers als mobiele telefoons hetzelfde spel kunnen spelen. Wat de mobiele telefoons betreft is men hiervoor vandaag nog afhankelijk van de inhoud van het toestel en dat is noch voor de consument noch voor de producent van de spelletjes interessant, vandaar de nood aan een open standaard", aldus IMEC-onderzoeker Jan Bormans.

Commercialisering niet voor morgen?
Bormans spreekt zich niet uit over de termijn waarin de nieuwe technologie in de mobiele telefoons zal geïmplementeerd worden. ,,Dat is een zaak van de bedrijfswereld. Ons onderzoek maakt deel uit van het Europese Zesde Kaderproduct OLGA, wat staat voor online gaming. Daarin zitten diverse industriële partners zoals Philips die voor de commercialisering kunnen zorgen", aldus Bormans.
Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees