Vervotte countert Somers over uitbreiding jeugdinstellingen

BRUSSEL - VLD-voorzitter Bart Somers vindt dat Vlaams minister van Welzijn Inge Vervotte de opvangcapaciteit van de gemeenschapsinstellingen voor jonge delinquenten sneller moet verhogen. Hij zegt ook dat Vervotte de gesloten gemeenschapsinstellingen ,,stiefmoederlijk behandelt''. Vervotte geeft andere cijfers en noemt Somers' uitspraken achterhaald.
Volgens Somers worden de wachtlijsten voor opvang in de gesloten gemeenschapsinstellingen van Mol, Ruiselede en Beernem elk jaar langer en moesten vorig jaar 983 jongeren worden geweigerd.

Somers zegt dat Vervotte in haar Globaal Plan vooral voor een preventieve aanpak kiest, met een uitbreiding van de opvang en begeleiding van probleemjongeren. ,,De gesloten gemeenschapsinstellingen worden echter door minister Vervotte stiefmoederlijk behandeld. Hun opvang zal maar stijgen met 20 opvangplaatsen, die bovendien pas operationeel zullen zijn in 2008.''

Achterhaald

Minster Vervotte weerlegt intussen de cijfers van Somers. In 2008 zullen er geen 20 extra gesloten residentiële plaatsen zijn, maar 84 extra plaatsen. Daarmee is het aanbod voor delinquente jongeren, die anders in de gemeenschapsinstellingen terecht komen, met minstens 38 procent toegenomen.

Vervotte vindt dat Somers' uitspraken kortzichtig en achterhaald zijn. Bovendien gaat het niet louter over projecten vanaf 2008, maar ook op kortere termijn. Het project proeftuinen in Antwerpen bijvoorbeeld gaat deze zomer van start.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees