''Je t’adore' is duizendste Eurosongnummer ooit'

''Je t’adore' is duizendste Eurosongnummer ooit'

Foto: rr

Het Belgische nummer 'Je t’adore' van Kate Ryan is het duizendste lied ooit dat deelneemt aan het Eurovisie Songfestival. Naargelang de berekeningsmethode maakt ook Armenië aanspraak op die eer. Dat blijkt uit een onderzoek van het Radio 1-programma 'Wilde Geruchten'.
De Griekse organisatoren maakten deze week bekend dat de Ierse Brian Kennedy het duizendste Eurosonglied op zijn naam mag schrijven. Maar volgens 'Wilde Geruchten' zijn er drie mogelijkheden om de juiste berekening te maken.

Gaat Armenië met de eer lopen?
Eurosongkenner bij uitstek André Vermeulen steunt hen daarin. ,,In 1996 waren er veel deelnemers, waardoor de jury een speciale audio-voorronde inlaste'', zei Vermeulen in 'Wilde Geruchten'. Zeven inzendingen werden toen op cassette beluisterd. Als je die zeven liedjes meetelt, dan gaat Armenië met de eer van het duizendste lied lopen.

Ieren maken ook kans
Waarschijnlijk rekenen de organisatoren die audio-voorronde niet mee, en plaatsen ze alle 'unieke' eurosongliedjes, die in competitie op televisie kwamen, na elkaar, vermoedt Sven Pichal van 'Wilde Geruchten'. ,,In dat geval zingen de Ieren het duizendste lied'', zegt Vermeulen.

Dit jaar vertegenwoordigt Brian Kennedy Ierland met de ballade 'Every song is a cry for love'. Dat nummer komt net na Kate Ryan in de halve finale. Als je die berekening volgt, staat Kate Ryan op de 999ste plaats.

Foutje in 1958 geluksbrenger voor Kate?
Maar, volgens Pichal liep er op het Songfestival van 1958 iets fout tijdens het eerste nummer: 'Nel Blu Dipinto Di Blu (Volare)' van Domenico Modugno was door technische problemen niet overal te bekijken in Europa. Daarom moest Modugno die avond een tweede keer op. 'Volare' heeft op die manier twee keer aan de competitie meegedaan. Met die berekening komt 'Je ’t adore' van Kate Ryan niet op 999, maar op nummer duizend, besluit 'Wilde Geruchten'.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees