Ook sans papiers in Aarlen en Ecaussinnes

ECAUSSINNES - Enkele mensen zonder papieren bezetten sinds vanmiddag de Saint-Martin-kerk in het centrum van Aarlen. Het gaat om Afrikanen en Oost-Europeanen. De Saint Remy-kerk in het Henegouwse Ecaussines wordt sinds maandagavond bezet door zes Iraniërs.
Dagelijks gaan tien mensen zonder papieren de kerk bezetten. Ze zullen de nacht doorbrengen in het parochiehuis, achter de kerk. Overdag krijgen ze het gezelschap van andere mensen zonder papieren uit de regio. Ze hopen geregulariseerd te worden op basis van objectieve criteria.

De bezetting van de kerk gebeurt in overleg met de gemeentelijke overheid en met steun van een collectief voor mensen zonder papieren dat in Aarlen werd opgericht. Het collectief groepeert verscheidene organisaties, zoals Vie Féminine, het Rode Kruis, vakbonden CSC en FGTB, of nog Oxfam.

In de provincie Luxemburg zijn er naast Aarlen ook bezettingen in Erezée en Marche-en-Famenne.

Ecaussines

Ook in Ecaussines hebben zes sans papiers beschutting gezocht in de plaatselijke kerk. De gemeente Ecaussines is bereid de asielzoekers te helpen, verzekert burgemeester Jean Dutrieux.

,,We helpen hen waar we kunnen en geven hen bijvoorbeeld toegang tot de polyvalente zaal om een douche te nemen en luisteren naar hun behoeftes'', aldus de burgemeester. ,,Over de basis van het dossier beslist evenwel het federale niveau.''

De gemeente en de kerkfabriek hebben samen met de kerkbezetters een overeenkomst afgesloten, een soort reglement waaraan ze zich moeten houden ,,zodat alles in goede banen loopt'', aldus nog de burgemeester.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees