Suez ziet nog geen oplossing dubbele belasting op dividend

Suez ziet nog geen oplossing dubbele belasting op dividend

Foto: © BDW

BRUSSEL - De Belgische stroomproducent Electrabel herhaalde donderdag op de algemene aandeelhoudersvergadering zijn verwachtingen voor het huidige boekjaar. Maar de aandeelhouders leken meer oog te hebben voor de dubbele roerende voorheffing die beleggers betalen op de dividenden van Suez, het moederbedrijf van Electrabel.
Volgens Electrabel-voorzitter en Suez-topman Gerard Mestrallet zal dat probleem nog niet onmiddellijk van de baan zijn. ,,We gaan door op de weg van de rendabele groei'', verklaarde Jean-Pierre Hansen, de gedelegeerd bestuurder van Electrabel. De groep zal dit jaar de mogelijkheden onderzoeken om zijn retailactiviteiten in Nederland, Duitsland en Frankrijk uit te breiden.

Een eventuele fusie tussen Suez en Gaz de France zal het aantal opportuniteiten in Frankrijk nog doen stijgen, meent Hansen. ,,We zullen het potentieel van de samenwerking met de andere takken van Suez ten volle benutten. Later zullen we hetzelfde doen met de activiteiten van Gaz de France'', aldus de Electrabel-topman.

De stroomproducent zegt verder dat de voorbereidingen op de vrijmaking van de Waalse en Brusselse energiemarkt in 2007 goed verlopen. Electrabel herhaalde zijn doelstelling om tegen 2009 over een productiecapaciteit van 35.000 MW te beschikken, bij een verkoopvolume van 200 terawattuur.

De aandeelhouders stemden verder in met de uitkering van een brutodividend van 16,60 euro per aandeel Electrabel. Ook met de benoeming van Piet Van Waeyenberge tot onafhankelijk bestuurder van de groep. Van Waeyenberge heeft onder meer al zitting in de raad van bestuur bij Fortis. Ook de benoeming van Yvan Dupon tot erebestuurder werd goedgekeurd.

Electrabel-voorzitter Gerard Mestrallet, tevens gedelegeerd bestuurder van Suez, kreeg donderdag ook enkele vragen over de dubbele roerende voorheffing die de Belgische Suez-belegger moet betalen. De dividenden van Suez worden namelijk twee keer belast, een keer door de Franse fiscus en een keer door de Belgische. Mestrallet antwoordde dat hij de Franse en de Belgische regeringen meerdere keren heeft aangeschreven om de zaak te regelen. Het probleem stelt zich trouwens niet alleen bij Suez, maar bij allle Franse aandelen die zich in Belgische handen bevinden, merkt Mestrallet op.

Voorlopig heeft Mestrallet niet veel reacties gekregen op zijn pleidooien bij de Franse en Belgische overheid. ,,Ik moet helaas constateren dat er nog altijd geen oplossing is. Maar we wanhopen nog niet. Uiteindelijk blijft het wel de overheid die beslist, en niet de bedrijfswereld.'' Volgens Mestrallet blijft de kwestie wel de hoogste prioriteit hebben. ,,Dat was in het verleden al het geval, en dat blijft zo.''
Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees