Bonden bij Nexans vragen alternatief voor sluiting

OPGLABBEEK - Bij kabelproducent Nexans in Opglabbeek zijn vakbonden en directie vandaag/donderdag voor een eerste keer bijeengekomen in het kader van de informatie- en consultatiefase van de wet op het collectief ontslag.
De bonden hebben de directie gevraagd of er alternatieven voorhanden zijn om de vestiging in Opglabbeek alsnog open te houden. De directie van Nexans kondigde vorige week aan dat ze van plan is om de fabriek te sluiten. Hierdoor verliezen 128 mensen hun baan.

In de loop van volgende week zitten bonden en directie opnieuw bijeen. Dan zal blijken hoe het met de toekomst van de vestiging gesteld is. ,,Indien de directie bij zijn sluitingsvoornemen blijft, zal er keihard en lang onderhandeld worden over een degelijk sociaal plan voor de werknemers'', zo zegt Rhonny Champagne van het ABVV.

Het personeel van Nexans ging maandag opnieuw aan de slag nadat ze vorige week de aankondiging van de sluiting te horen kregen. In plaats van te staken, opteren ze voor langzaam-aan-acties om de productie te vertragen terwijl hun loon toch uitbetaald wordt.

In de vestiging van Nexans in Opglabbeek worden koperen kabels voor de telecomindustrie geproduceerd, met name de kabels voor ADSL-toepassingen en telefoonkabels voor binnenhuis. De sluiting van de vestiging in Nexans heeft precies te maken met de dalende vraag naar telefoonkabels. Het bedrijf maakt deel uit van de Franse elektronicagroep Nexans, het voormalige Alcatel. Die groep stelt in totaal 20.000 werknemers tewerk en realiseerde vorig jaar een omzet van 5,5 miljard euro en een nettowinst van 108 miljoen euro.
Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees