Oprichter van Pink Floyd overleden

LONDEN - Syd Barrett, één van de oprichters van de legendarische psychedelische rockband Pink Floyd, is overleden. Hij werd 60. Dat heeft een woordvoerder van de groep dinsdag laten weten.
Barrett stierf vrijdag - niet zondag zoals eerst werd gezegd. Het is niet bekend waaraan Barrett is gestorven. Hij leed al jarenlang aan suikerziekte.

Een woordvoerster zei dat Barrett in familiekring wordt begraven. Nadere bijzonderheden werden niet bekendgemaakt.

Barrett, geboren op 6 januari 1946, was in de beginjaren van Pink Floyd de zanger, gitarist en de belangrijkste songschrijver. Hij richtte de groep in 1965 op, maar werd er in 1968 uitgegooid. Door zijn drugsgebruik vertoonde hij gedragsproblemen.

Vooral Roger Waters (bassist) nam zijn taak als leadzanger over, David Gilmour werd gitarist. Dat was overigens ook al vaak tijdens optredens gebeurd, waarbij Barrett eenvoudigweg niet meer kon spelen of zingen.

Soloplaten

Barrett bleef wel een belangrijke rol spelen in de band: het Pink Floyd-album 'Wish You Were Here' (1975) gaat over hem, in het bijzonder het titelnummer en het nummer 'Shine On You Crazy Diamond'.

Barrett maakte nog twee soloplaten, 'The Madcap Laughs' (1970) en 'Barrett' (1970), waarbij hij trouwens de hulp kreeg van zijn vroegere kompanen Gilmour en Waters.

Ondanks zijn korte carrière beïnvloedde hij tal van andere popartiesten, zoals David Bowie, die een coverversie uitbracht van het melancholische 'See Emily Play'.

Barrett leefde al jaren afgezonderd in een huis in de buitenwijken van zijn geboorteplaats Cambridge.
Corrigeer

MEER NIEUWS