Bush: 'Financiële crisis samen bedwingen'

Bush: 'Financiële crisis samen bedwingen'

Foto: ap

WASHINGTON - Volgens de Amerikaanse president George Bush kan de financiële crisis enkel bedwongen worden door een globale en gecoördineerde aanpak. Dat zei Bush tijdens een toespraak in Washington, waar hij de ministers van Financiën van de G7, de 7 rijkste industrielanden, ontving.
Omringd door de ministers van Financiën van de G7 heeft de Amerikaanse president George W. Bush zaterdag in Washington verklaard dat iedereen het eens is over de nood "aan een ernstig antwoord op wereldschaal".

'Ieder van ons weet dat het om een ernstige wereldwijde crisis gaat', zei Bush in de rozentuin van het Witte Huis. 'Daarom moet er ook een globaal antwoord komen. Acties die in het ene land genomen worden, mogen de acties in een ander land niet ondermijnen.' ' We zitten samen in deze crisis, en we zullen de crisis ook samen bedwingen', zei Bush nog.

Hij legde de verklaring af na afloop van een vergadering van een veertigtal minuten met de ministers van Financiën van de G7 (Duitsland, Canada, VS, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Japan), de voorzitter van de Wereldbank en de directeur-generaal van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Ook Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice, minister van Financiën Henry Paulson en de nationale veiligheidsadviseur Stephen Hadley waren aanwezig. Het Witte Huis probeert met alle mogelijke middelen de Amerikaanse burgers en de investeerders gerust te stellen.

Bush verklaarde dat de Amerikaanse regering er alles aan zal doen om de crisis op te lossen. Hij beloofde om niet dezelfde fouten te maken als tijdens de crisis van 1929, die ook ontstond in de VS, en zich nadien verspreidde naar de rest van de wereld.

Actieplan

Vrijdag stelde de G7 al een algemeen actieplan voor om de crisis aan te pakken. In het plan, dat vijf punten telt, engageren de leden zich om elk faillissement van een belangrijke bank te verhinderen.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees