Leterme bereid om vicepremier te worden onder Verhofstadt

Leterme bereid om vicepremier te worden onder Verhofstadt
Er ligt een scenario op tafel waarbij aftredend premier Guy Verhofstadt de interimregering zou leiden en Yves Leterme voor CD&V vicepremier zou worden. Leterme zou de portefeuille Financiën en Institutionele Hervormingen krijgen, waardoor hij de staatshervorming op de rails kan zetten. In CD&V kringen wordt het scenario ontkend. Volgens de woordvoerder van Verhofstadt is het nieuws 'voorbarig'.
Leterme kan zich vinden om voorlopig te functioneren als tweede viool, en zou dan tegen Pasen de fakkel kunnen overnemen om een definitieve regering te leiden. Guy Verhofstadt staat niet te springen om een interimkabinet te leiden, maar is bereid om het te doen als het de politieke situatie kan deblokkeren. Dat bevestigden goedgeplaatste bronnen.

Eén groot probleem: langs Franstalige kant is daarover geen akkoord. Zeker de MR is niet te vinden voor dat scenario. Vooral Didier Reynders, de winnaar van de verkiezingen langs Franstalige kant, ziet weinig in zo’n denkspoor.

Verhofstadt en Leterme willen in elk geval wel vaart zetten achter de interimregering, en lijken elkaar gevonden te hebben ondanks de rivaliteit die maandenlang gespeeld heeft tussen hen.

Niet iedereen bij CD&V zal gelukkig zijn als het zover komt dat Verhofstadt nog tijdelijk premier blijft. Maandag waren er kritische tussenkomsten op het partijbestuur van de christendemocraten. Verschillende parlementsleden zien het niet zitten dat Guy Verhofstadt zijn premierschap nog verlengt. Etienne Schouppe sprak dit weekend nog een veto uit tegen Verhofstadt als premier.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees