Denen houden geen referendum over EU-verdrag

KOPENHAGEN - De Deense regering houdt geen referendum over het nieuwe Europese verdrag. Dat zegt premier Anders Fogh Rasmussen. Volgens Rasmussen hevelt het verdrag geen bijkomende soevereiniteit over naar de Europese Unie en bestaat er dus geen juridische noodzaak om een referendum te houden.
De leider van de liberaalconservatieve regering verwees naar een rapport van het Deense ministerie van Justitie. Dat kwam vorige week tot de conclusie dat het verdrag niet meer soevereiniteit overhevelt naar het Europese niveau dan nu al het geval is. Eerder deze week nam de sociaaldemocratische oppositiepartij hetzelfde standpunt in.

Het nieuwe verdrag wordt donderdag officieel ondertekend op een ceremonie in Lissabon. Het verdrag vervangt het ontwerp van Europese grondwet, dat twee jaar geleden gekelderd werd tijdens referenda in Frankrijk en Nederland. Verwijzingen naar onder meer een Europese vlag en een hymne werden sindsdien uit de tekst verwijderd.

Ook de Britse premier Gordon Brown vindt dat het nieuwe verdrag geen grondwettelijke kenmerken meer bevat en wijst, ondanks de druk van de oppositie en een deel van zijn eigen achterban, een referendum van de hand. Ierland is de enige EU-lidstaat die grondwettelijk verplicht is een volksraadpleging te houden.
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees