Boeken van Lannoo online op Google Books

BRUSSEL - Uitgeverij Lannoo stelt vanaf januari haar catalogus online beschikbaar via Google Books. Lannoo zou de eerste algemene uitgeverij in België zijn die samenwerkt met het boekenfiliaal van de populaire internetzoekrobot.
De werken van Lannoo zullen niet volledig beschikbaar zijn: 20 procent van de inhoud wordt online vrijgegeven.

Via de zoekrobot kunnen gebruikers de beschikbare boeken doorbladeren. Door de beveiliging van Google kan de tekst niet gedownload of gekopieerd worden. In fases zal de uitgeverij ongeveer tweeduizend titels vrijgeven, te beginnen met de recentste. Midden 2008 moet die operatie voltooid zijn.

Gebruikers kunnen de boeken doorzoeken via auteur en titel maar ook via trefwoorden en thema's.

Voor Lannoo moet elke auteur eerst zijn toestemming geven vooraleer zijn werken via internet beschikbaar zijn. Dat is wettelijk niet verplicht aangezien maar een vijfde van de inhoud beschikbaar wordt gesteld.

Maar Gert Ysebaert van Lannoo verwacht niet veel problemen. 'De werken zijn beperkt zichtbaar, het gaat meer om promotie.'

Volgens Ysebaert is uitgeverij De Boeck de enige uitgever in België die al samenwerkt met Google. De Boeck publiceert educatieve boeken voor zowel het basisonderwijs als het middelbaar en het hoger onderwijs.

'Samenwerken met Google creëert veel visibiliteit', aldus Ysebaert. Nieuwe boeken kennen veelal een 'korte levensduur', luidt het bij Lannoo. Nadien verliezen ze vaak de aandacht van het publiek. Door Google Books moeten de werken langer in de aandacht blijven. 'Onze boeken zullen sneller ontdekt worden, waardoor we hopen de boeken langere tijd te verkopen', zegt Ysebaert.

Nochtans is Google Books omstreden en lopen er al enkele processen tegen het initiatief. Het grote struikelblok zijn de auteursrechten. Vele uitgevers vrezen dat Google Books slechts een opstap is naar de volledige vrijgave van boeken. De nieuwssite van het dotcombedrijf, Google News, kampt met gelijkaardige problemen.

Het merendeel van de uitgevers die met het boekeninitiatief van Google in zee gaan, zijn wetenschappelijke uitgeverijen. Maar naast Lannoo werken bijvoorbeeld de bekende Italiaanse uitgeverij la Feltrinelli en Michelin samen met Google, aldus Clara Armand-Delille van het boekenfiliaal.

In België heeft ook de bibliotheek van de Gentse universiteit een samenwerkingsakkoord met Google. Alle boeken van de UGent die niet meer onder het auteursrecht vallen, zijn opgenomen in Google Books.
Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees