Kinderarbeidvideo brengt Indiase minister in verlegenheid

NEW DELHI - Een Indiaas tv-station heeft dinsdag een video vertoond waarop twee jongens te zien zijn die een primitieve ploeg trekken op een boerderij van minister van plattelandsontwikkeling Raghuvansh Prasad Singh in de deelstaat Bihar. Arbeid is voor kinderen onder de veertien in India officieel verboden, maar alomtegenwoordig. Singh zegt dat de film in scène is gezet.
De manager van de boerderij, een broer van de minister, verklaarde dat het zo hard had geregend dat ossen en tractoren niet konden worden ingezet, zodat mankracht moest worden gebruikt voor het ploegen. De leeftijd van de jongens bleef onduidelijk, maar zij zagen er uit als ongeveer veertien. Ze waren op blote voeten en droegen gescheurde kleding. De regering van de deelstaat Bihar beloofde de zaak te onderzoeken.

De regering kondigde vorig jaar een verbod af op kinderarbeid in restaurants en andere horecaondernemingen. Ook mogen kinderen officieel niet langer in dienstverband werken in de huishouding. De wet wordt evenwel op grote schaal ontdoken.

Indiase regeringsmedewerkers stellen het aantal kindarbeiders rond dertien miljoen. Mensenrechtenactivisten spreken evenwel van zeker zestig miljoen en zeggen dat ongeveer twintig procent van de Indiase economie afhankelijk is van kinderarbeid. Veel kinderen doen arbeidsintensief werk in de textielindustrie. Anderen worden ingezet bij riskante werkzaamheden in glasblazerijen, hoewel daarvoor al een verbod geldt sinds 1986.
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees