CIA-agent noemt foltering terreurverdachten 'zeer doeltreffend'

CIA-agent noemt foltering terreurverdachten 'zeer doeltreffend'
WASHINGTON - Het bijna doen verdrinken van terreurverdachten door CIA-agenten is door hoge Amerikaanse regeringsfunctionarissen toegestaan en zeer effectief gebleken. Dat heeft een voormalig CIA-agent gezegd in een interview uitgezonden op de Amerikaanse zenders ABC en NBC.
Volgens de agent, John Kiriakou, is de omstreden techniek toegepast op het veronderstelde Al-Qaedalid Abu Zubaydah en kreeg de CIA hem daardoor binnen 35 seconden aan het praten.

'Hard verhoor'

De techniek, ’waterboarding’ genoemd, is een vorm van wat de Amerikaanse regering eufemistisch ’hard verhoor’ noemt (en mensenrechtenorganisaties als Amnesty International marteling). Bij ’waterboarding’ wordt de mond van een vastgebonden gevangene afgedekt en vervolgens wordt water over diens gezicht gegoten. Kiriakou, de leider van het team dat Zubaydah arresteerde, zei dat iedere keer dat de CIA harde verhoormethodes wilde toepassen, daarvoor toestemming moest worden gevraagd aan hoge regeringsfunctionarissen.

'Dit is beleid gemaakt in het Witte Huis, met instemming van de Nationale Veiligheidsraad en het ministerie van Justitie', zei Kiriakou.

Vernietigde videotapes

De interne waakhond van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA en het ministerie van Justitie hebben onlangs een onderzoek aangekondigd naar het vernietigen van videotapes met de verhoren van twee terreurverdachten in 2002, omdat de CIA vreesde dat ze een veiligheidsrisico vormden. CIA-directeur Mike Hayden, die vorige week meldde dat de opnamen vernietigd waren uit vrees voor het uitlekken van de identiteit van de ondervragers, verwelkomde het onderzoek en zegde de volledige medewerking van de CIA toe.

Hayden wordt vandaag en morgen door de inlichtingencommissies van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden ondervraagd over de tapes en de verhoormethoden. Het gaat om gesloten zittingen. Dana Perino, een woordvoerster van het Witte Huis, zei dat de verhoormethoden van de CIA 'veilig, hard, effectief en legaal' zijn, maar dat Hayden niet zal ingaan op specifieke technieken.

Veto

De verdenking bestaat dat op de tapes beelden te zien zijn van ’harde verhoormethoden’. De inlichtingencommissies van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat werden het vorige week eens over een wetsontwerp dat de CIA zou verbieden van zulke methoden gebruik te maken. Het Witte Huis liet weten daar waarschijnlijk een veto over te zullen uitspreken.
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees