Ook Ann Wauters in de bloemetjes gezet

Aflossingsteam valt opnieuw in de prijzen

De aflossingsploeg op de 4x100 meter, met Kim Gevaert, Hanna Mariën, Olivia Borlée en Elodie Ouedraogo, is laureaat van het Vlaams Sportjuweel 2007.
Het aflossingsteam op de 4x100m had op het WK in het Japanse Osaka een finaleplaats als beoogde doel. Borlée, Mariën, Ouedraogo en Gevaert deden het echter veel beter. Ze stelden het Belgisch record tot twee keer toe scherper tot 42.75 en behaalden in de finale een erg knappe derde plaats en bijhorende bronzen medaille. Het was de eerste Belgische medaille voor vrouwen op een wereldkampioenschap.

De toekenning van dit Sportjuweel zorgt overigens meteen zelf ook voor vier primeurs: het is de eerste maal dat het juweel naar meer dan een sporter gaat, het is de eerste maal dat iemand voor de tweede keer de trofee krijgt (NVDR: Kim Gevaert won het Sportjuweel ook al in 2002), het is de eerste maal dat er iemand met een kleurtje op het podium staat (Elodie Ouedraogo) en het is de eerste maal dat een niet-Vlaamse atlete, Olivia Borlée, wordt gelauwerd.

"Het aflossingsteam zorgde in Osaka voor een onverwacht sterke prestatie", verduidelijkte de jury. "De finaleplaats was het doel, maar het werd brons. Dat is geen toeval. Er heerst een schitterende verstandhouding in het team, dat enthousiast en keihard werkt. Dit was dé ploegprestatie van het jaar", zei de jury.

Voor minister van Sport Bert Anciaux was het aflossingsteam de verdiende winnaar. "Niemand anders heeft er zo veel recht op als zij. Ze hebben in Osaka een prachtprestatie neergezet, die er kwam dankzij het collectief", verduidelijkte de minister.

"Nog stap verder"

Ook de atletes zelf waren heel tevreden. "Voor ons blijft Osaka een fantastische ervaring. In het begin werden we een beetje overdonderd, maar het blijft leuk om er op terug te kijken", vond Kim Gevaert. "Of we op de Spelen van Peking een medaille ambiëren? Laat ons voorzichtig zijn. We gaan heel hard werken, ons best doen en er voor gaan. We hopen in ieder geval op het beste", zei Gevaert.

Rudi Diels, de coach van het aflossingsteam, was trots op zijn pupillen, die in Osaka de dertiende snelste tijd ooit op de 4x100m aflossing liepen. "Of het viertal nog beter kan? We hebben in ieder geval de ambitie om een stap verder te gaan en te geloven in Peking", verduidelijkte Diels.

Het Vlaams Sportjuweel wordt toegekend aan Vlamingen die een opmerkelijke prestatie leverden of een uitzonderlijke loopbaan afsloten. Het kan slechts eenmaal in een carrière gewonnen worden. Vorig jaar ging de prijs naar hoogspringster Tia Hellebaut.

Het aflossingsteam won eerder dit najaar ook al de Trofee van Sportverdienste. Gevaert won vorige week de Vlaamse Reus.

Ann Wauters gevierd

De Vlaamse Prijs voor Sportverdienste, voor een persoon of organisatie die zich op een bijzondere wijze voor de sport in Vlaanderen heeft ingezet, ging deze keer naar basketbalspeelster Ann Wauters.

De prijzen werden dinsdagavond op de Ontmoeting met de Vlaamse Sportwereld in het Kaaitheater in Brussel uitgereikt door Vlaams minister van Sport Bert Anciaux.

Erelijst Sportjuweel

1982: Annie Lambrechts (rolschaatsen)
1983: Eddy Annys (atletiek)
1984: Ingrid Berghmans (judo)
1985: niet uitgereikt
1986: William Van Dijck (atletiek)
1987: Wim Van Belleghem (roeien)
1988: Robert Van de Walle (judo)
1989: niet uitgereikt
1990: Ulla Werbrouck (judo)
1991: Sabine Appelmans (tennis)
1992: Annelies Bredael (roeien)
1993: Gella Vandecaveye (judo)
1994: Brigitte Becue (zwemmen)
1995: Fréderic Deburghgraeve (zwemmen)
1996: Luc Van Lierde (triatlon)
1997: Stefan Everts (motorcross)
1998: Sven Nys (veldrijden)
1999: Marleen Renders (atletiek)
2000: Filip Meirhaeghe (mountainbike)
2001: Kim Clijsters (tennis)
2002: Kim Gevaert (atletiek)
2003: Benny Vansteelant (duatlon)
2004: Gino De Keersmaeker (Paralympiër, discuswerpen)
2005: Kathleen Smet (triatlon)
2006: Tia Hellebaut (atletiek)
2007: Vrouwenteam 4x100 m (atletiek)

Vlaamse Prijs voor Sportverdienste:

1998: Jan Wauters
1999: Ivo Van Aken
2000: Ivan Sonck
2001: De vrijwilliger in de sport
2002: Dr. Jacques Rogge
2003: De scheidsrechter
2004: Rudi Diels
2005: Panathlon Vlaanderen
2006: Ventourist/Ventousiast
2007: Ann Wauters

De Vlaamse Prijs voor Sportverdienste vervangt sinds 1998 de Vlaamse Prijs voor Sportjournalistiek, de Piet Theys Trofee en de Vlaamse Prijs voor Sportethiek.
Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.