Regeringsformatie Kosovo begonnen

PRISTINA - De Kosovaarse etnisch-Albanese president Fatmir Sejdiu heeft dinsdag voormalig rebellenleider Hashim Thaci, wiens Democratische Partij van Kosovo de in november gehouden verkiezingen heeft gewonnen, uitgenodigd om een nieuwe regering te vormen. Thaci heeft aangekondigd dat hij als premier vastbesloten is om Kosovo onafhankelijk te verklaren.
De Democratische Partij heeft niet genoeg stemmen behaald om alleen te regeren. Een alliantie met de Liga van Democratisch Kosovo, voorheen de grootste partij, ligt in de lijn der verwachtingen. Westerse diplomaten hebben hun voorkeur voor een dergelijke coalitie uitgesproken, omdat zij die als een stabiele basis beschouwen voor Kosovo terwijl deze Servische provincie zich richting een eventuele onafhankelijkheid beweegt. De Servische minderheid in Kosovo boycotte de verkiezingen.

De Servische president Boris Tadic zei maandagavond op televisie dat zijn land een eventuele eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo zal aanvechten voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.

'Wij moeten alles doen om de onafhankelijkheid van Kosovo (...) op vreedzame en weloverwogen wijze te voorkomen', zei Tadic. Mocht het er toch van komen, dan moet Servië 'een dergelijke eenzijdige actie ongedaan zien te maken door voor internationale instellingen juridische procedures aan te spannen', aldus Tadic. Hij zei nog eens dat een onafhankelijk Kosovo voor Servië volstrekt onaanvaardbaar is.

De Servische provincie Kosovo staat onder internationaal bestuur sinds de NAVO in 1999 met een luchtoorlog een einde maakte aan een campagne van de Servische autoriteiten tegen de Albanese meerderheid in de provincie.

Onderhandelingen over de staatkundige toekomst van de provincie hebben geen overeenkomst opgeleverd en de etnische Albanezen in Kosovo zijn vast van plan om begin 2008 de onafhankelijkheid uit te roepen. Servië wil Kosovo alleen verregaande autonomie gunnen.
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees