Etap Yachting legt boeken neer

BRUSSEL - De botenbouwer Etap Yachting uit Malle heeft de boeken neergelegd. Een vijftigtal werknemers verliest zijn job.
Het bedrijf maakte sinds 1970 onzinkbare jachten, maar een overname door een Duitse firma een jaar geleden betekende de doodsteek.

Etap Yachting werd begin 2008 overgenomen door het Duitse Dehler. Door de economische crisis kwamen de voorbije maanden nauwelijks nog orders binnen. De meeste arbeiders waren al een tijdje technisch werkloos.

‘In nog geen jaar tijd heeft Dehler van een bloeiend bedrijf een zinkend schip gemaakt’, zegt vakbondssecretaris Kim Samison van ACV Metaal. ‘De gemiddelde anciënniteit hier bedraagt 17 jaar. De meesten hebben het wel zien aankomen en reageren gelaten. Twee weken geleden is Dehler zelf in Duitsland failliet gegaan.’

De curator hoopt dat er snel een overnemer gevonden wordt, maar beseft dat de kans niet zo groot is. Het faillissement is volgens hem niet alleen het gevolg van de crisis, maar ook van de (te) goede producten en de concurrentie van goedkopere merken. Er zou een financiële put van 1,3 miljoen euro achtergelaten zijn omdat Dehler boten in Malle liet bouwen, maar die facturen niet betaald heeft.

De werknemers kregen maandag de nodige informatie en zijn weinig verrast dat het bedrijf de boeken neerlegt. Ondanks de slechte toestand werden ze nog tot eind december uitbetaald.
Corrigeer

MEER NIEUWS