Anne De Baetzelier komt op voor Lijst Dedecker

Jean-Marie Dedecker haalt opnieuw een grote, of toch zeker populaire vis binnen voor de Vlaamse verkiezingen van 7 juni. VTM-coryfee Anne De Baetzelier (44) kiest voor de politiek en krijgt een plek bij Lijst Dedecker in Vlaams-Brabant. De partij laat voorlopig in het midden of de ex-miss een verkiesbare plaats krijgt, maar dat lijdt weinig twijfel.
Lijst Dedecker (LDD) wilde vrijdagmorgen uitpakken met het grote nieuws op een persconferentie in Leuven. Maar een lek naar haar vroegere werkgever VTM bracht de carrièrewending van Anne De Baetzelier donderdagavond aan het licht.

Twintig jaar nadat ze het kroontje van Miss België kreeg, kiest De Baetzelier moeder van drie kinderen – Ellen, Thomas en Vincent – resoluut voor de politiek. Ze zal zich ongetwijfeld op de dossiers kunnen toeleggen, want haar televisiecarrière staat al een tijd op een laag pitje. De Baetzelier zette twee jaar geleden al een stap terug als presentatrice en omroepster. Alleen haar vaste zomerse afspraak voor Tien om te Zien in Blankenberge stond nog op haar agenda.

‘Als politiek secretaris is het mijn taak om de partij te verruimen’, zegt Peter Reekmans van LDD. ‘Dus heb ik eind vorig jaar gesprekken gevoerd met Anne De Baetzelier. Die zijn prima verlopen, en uiteindelijk heeft ze beslist om zich bij ons te voegen. Anne zal in juni op Lijst Dedecker staan in Vlaams-Brabant.’ De gesprekken zijn pas recent in een finaal stadium gekomen, want enkele weken geleden was er tijdens de nieuwjaarsreceptie van LDD nog geen spoor van De Baetzelier.

Of ze een verkiesbare plaats krijgt? ‘Daar kan ik niet op antwoorden. We zijn nog niet bezig met de definitieve lijstvorming’, antwoordt Reekmans. Al lijkt De Baetzelier nu al haar zitje in het Vlaams parlement vast te hebben. Iemand met haar bekendheid en populariteit zal geen politieke kleur bekennen zonder dat daar een stevige beloning aan vasthangt.

De Baetzelier komt bij Lijst Dedecker woordvoerder Piet Deslé opnieuw tegen. Ze kent hem nog van aan de Medialaan, waar hij VTM-journalist en dus haar collega was.

De Baetzelier is na acteur Karel Deruwe de tweede BV die op korte tijd de stap naar LDD zet. Maar secretaris Peter Reekmans ontkent met klem dat zijn partij bezig is het hele blik BV’s te polsen naar hun politieke ambities. ‘Annes man, Patrick Moysons, is al twee jaar lid van onze partij. Hij stond ooit op de lijst van de VLD in Kampenhout, maar maakte de overstap naar Lijst Dedecker. Ik kende Patrick dus al een tijdje, en op die manier heb ik Anne leren kennen.’

Het nieuws over de keuze van Anne De Baetzelier sijpelde ook bij VTM gisterennamiddag binnen. Kan ze als politica straks op het scherm blijven verschijnen? ‘Dit is iets wat de programmadirectie nu moet bekijken’, zegt woordvoerder Mark Vanlombeek.

‘Dit is niet evident, maar we gaan daar vanavond geen beslissing over nemen’, reageerde directeur-generaal Peter Quaghebeur.

De Baetzelier zelf gaf gisteren niet thuis. Vandaag pas wil ze uitleg geven over haar keuze voor de politiek én voor Jean-Marie Dedecker.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees