BP Geel breidt productie uit

ANTWERPEN - BP Geel breidt de productiecapaciteit voor gezuiverd tereftaalzuur (PTA) op haar site in Geel aanzienlijk uit. Dat kondigde de Brits-Amerikaanse groep woensdag aan op een persconferentie.
Het bedrijf spreekt van een zeer belangrijke investering. De site in Geel is immers de enige chemiesite van BP in continentaal Europa. Onrechtstreeks zorgt de uitbreiding een jaar lang voor een extra tewerkstelling van ongeveer 300 mensen.

PTA is een basisgrondstof van een veelgebruikt polyesterpolymeer voor de productie van textiel, flessen, verpakkings- en filmproducten. De geplande uitbreiding zal de PTA-productiecapaciteit van de site in Geel met meer dan 350.000 ton per jaar doen toenemen. De totale PTA-productiecapaciteit wordt opgevoerd tot 1,4 miljoen ton per jaar.

Verwacht wordt dat de uitbreiding in Geel begin 2008 operationeel is. Het ontwerpwerk voor de uitbreiding werd intussen beëindigd.

Verder werd woensdag bekendgemaakt dat er onlangs een belangrijke toename met zowat 30 procent van de paraxyleen (PX) productiecapaciteit in de fabriek in Geel werd gerealiseerd. Door in 2005 een eveneens door BP ontwikkelde paraxyleenproductietechnologie in te voeren, steeg de productie de voorbije vijf jaar naar 560.000 ton per jaar. PX is op zijn beurt de belangrijkste grondstof voor de productie van PTA.
Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio