Zon niet de hoofdschuldige bij huidkanker

© srd

Goed nieuws voor zonnekloppers. De zon is niet de belangrijkste oorzaak van huidkanker, zoals we de jongste jaren altijd te horen kregen.

bpr

Volgens nieuw onderzoek dat de Sunday Times samenvat is het aantal moedervlekken op de huid bepalend voor wie al dan niet te kampen krijgt met een melanoom.

Zodra de winter voorbij is, klinken van alle kanten de waarschuwingen over de gevaren van teveel zon. Niet alleen omdat je ervan kan verbranden, maar vooral omdat die zonnestralen uv bevatten waar je huidkanker van krijgt. Die noodkreten zijn ten onrechte, volgens een nieuw onderzoek waarvan de resultaten werden gepubliceerd in het tijdschrift Nature Genetics.

Vorsers in Londen, Queensland, Montreal en Philadelphia identificeerden namelijk twee genen die bepalen hoeveel huidvlekken iemand krijgt en daardoor ook wat de kans is dat die mensen huidkanker krijgen. Want zoals Tim Spector, professor genetische epidemologie aan het Londense King's College, het stelt: 'Het aantal moedervlekken vormt een van de belangrijkste risicofactoren voor huidkanker, veel belangrijker dan zonlicht. We hebben tijdens ons onderzoek twee genen ontdekt die bepalen hoeveel vlekken je hebt, en op grond daarvan kan worden bepaald hoe groot de kans is dat iemand een melanoom krijgt.'

Dermatologe dr. Veronique Bataille, die eveneens is verbonden aan King's College, zegt dat de rol die zonlicht speelt bij huidkanker al lang wordt overschat. 'Als een dermatologe die zich al meer dan twintig jaar bezig houdt met melanomen, had ik die indruk al langer. Je leest overal dat melanomen worden veroorzaakt door de zon, maar de bewijslast voor die stelling is niet sterk. Hoe meer onderzoek we doen, hoe duidelijker het wordt dat de zon slechts een klein onderdeeltje vormt van deze puzzel.'

Om die reden pleiten de vorsers ervoor dat de huidige waarschuwingen, die volgens hen de mensen onnodig schrik aanjagen, worden vervangen door waarschuwingen voor mensen die meer dan honderd moedervlekjes op hun lichaam hebben. Zij zouden zich regelmatig medisch moeten laten onderzoeken.

Aangeboden door onze partners

Meer lifestyle

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie