Zon niet de hoofdschuldige bij huidkanker

© srd
Goed nieuws voor zonnekloppers. De zon is niet de belangrijkste oorzaak van huidkanker, zoals we de jongste jaren altijd te horen kregen.
Volgens nieuw onderzoek dat de Sunday Times samenvat is het aantal moedervlekken op de huid bepalend voor wie al dan niet te kampen krijgt met een melanoom.
Zodra de winter voorbij is, klinken van alle kanten de waarschuwingen over de gevaren van teveel zon. Niet alleen omdat je ervan kan verbranden, maar vooral omdat die zonnestralen uv bevatten waar je huidkanker van krijgt. Die noodkreten zijn ten onrechte, volgens een nieuw onderzoek waarvan de resultaten werden gepubliceerd in het tijdschrift Nature Genetics.
Vorsers in Londen, Queensland, Montreal en Philadelphia identificeerden namelijk twee genen die bepalen hoeveel huidvlekken iemand krijgt en daardoor ook wat de kans is dat die mensen huidkanker krijgen. Want zoals Tim Spector, professor genetische epidemologie aan het Londense King's College, het stelt: 'Het aantal moedervlekken vormt een van de belangrijkste risicofactoren voor huidkanker, veel belangrijker dan zonlicht. We hebben tijdens ons onderzoek twee genen ontdekt die bepalen hoeveel vlekken je hebt, en op grond daarvan kan worden bepaald hoe groot de kans is dat iemand een melanoom krijgt.'
Dermatologe dr. Veronique Bataille, die eveneens is verbonden aan King's College, zegt dat de rol die zonlicht speelt bij huidkanker al lang wordt overschat. 'Als een dermatologe die zich al meer dan twintig jaar bezig houdt met melanomen, had ik die indruk al langer. Je leest overal dat melanomen worden veroorzaakt door de zon, maar de bewijslast voor die stelling is niet sterk. Hoe meer onderzoek we doen, hoe duidelijker het wordt dat de zon slechts een klein onderdeeltje vormt van deze puzzel.'
Om die reden pleiten de vorsers ervoor dat de huidige waarschuwingen, die volgens hen de mensen onnodig schrik aanjagen, worden vervangen door waarschuwingen voor mensen die meer dan honderd moedervlekjes op hun lichaam hebben. Zij zouden zich regelmatig medisch moeten laten onderzoeken.
Meer lifestyle
Hoeveel geld geef je bij een huwelijk? En hoeveel geef je voor een communie? Experts beantwoorden jullie vragen
BEDPRAAT. “Mijn billen lagen op twee kussens, zodat hij mij diep kon penetreren. Alles komt neer op het juiste moment”
Megan Fox knipt gat in jumpsuit: “Om makkelijk seks te hebben”
Hoe kan ik mijn gazon beschermen tegen de droogte? En moeten we nu al spaarzaam zijn met water?
Beukenhaag wordt (nu al) geteisterd door bladluizen: waarom zijn die beestjes gevaarlijk? En hoe kan ik mijn planten beschermen?
Ja, dit zijn nieuwe sneakers en ze kosten 1.450 euro: de strategie achter een opvallend modestatement
Hoofdpunten
Na maanden valt hét symbool van verzet tegen de Russen dan toch: een klap voor Oekraïne? Dat is maar hoe je het bekijkt
Ruim 6 op 10 Belgen denken binnen enkele weken gelijkaardige job te kunnen vinden bij andere werkgever
Slechts één mop kon niet door de beugel: na 40 jaar stopt aangebrande stripreeks van Urbanus
Nieuwe vorm van matchfixing is haast onmogelijk te bewijzen: “Natuurlijk gebeurt het ook bij ons. Tot op het hoogste niveau”
Kersvers minister Brouns heeft nog geen 24 uur nodig om coalitiepartner N-VA de gordijnen in te jagen
Voor de derde keer krijgt renner in Giro een kurk in het gezicht. Hoe kan dat mis blijven gaan?