QuickStep-Innergetic spant proces in

Dedecker beschuldigt drie Belgische toprenners

Tijdens het programma

Actua-Sport

van de kanaalzender Actua-TV haalde senator Jean-Marie Dedecker maandagavond zwaar uit naar wat hij noemt de hypocrisie in het wielrennen. Bovendien stelde Dedecker dat niet minder dan drie Belgische toprenners tijdens de maand februari van dit jaar een dopingkuur ondergingen in Italië. Lefevere vindt dat de senator hiermee onder andere een allusie maakt op wereldkampioen Tom Boonen en gaat hiervoor een burgerlijk proces inspannen tegen Dedecker.

sdg

,,Ik heb weet van drie Belgische toprenners die tijdens de maand februari 2006 in Italië een heuse dopingkuur ondergingen ter waarde van 24.000 euro. Wie dat waren wil ik niet zeggen -ik heb geen bewijzen, dus kan geen namen noemen- maar ik weet wel dat ook zij een beschuldigende vinger uitstaken naar Landis", uitte de vroegere judopaus een zware beschuldiging. ,,Hoe ik dat allemaal zo zeker weet? Dat wil ik niet kwijt."

,,Ik heb onmiddellijk de zege van Floyd Landis tijdens de recente Tour de France in twijfel getrokken. Men heeft mij weer gelijk moeten geven na verloop van tijd (Landis testte positief op testosteron), al haalde mijn stelling weer een pak wrevel met zich mee. Waarom toch allemaal die hypocrisie rond het dopinggebruik? Iedereen weet onderhand wel dat de B-stalen na verloop van tijd hun waarde verliezen."

,,En de figuur Fuentes? Blijkbaar is die voor velen uit de lucht komen gevallen. De zogeheten wonderdokter was echter reeds in 1976 ’actief’ in de atletieksport. In 1985 werd de Spaanse ’dokter’ een eerste keer geconfronteerd met een dopinggeval. Daarna ging het allemaal crescendo. In 1988 was er een zekere Pedro Delgado klant van Fuentes. Liep ook hij niet tegen de lamp? Blijkbaar doet men nu alsof men die Fuentes niet kent. Hoe is dit nu toch mogelijk?", schimpte de VLD-senator.

Patrick Lefevere: ,,Persoonlijke aanval''

,,Wanneer iemand zegt dat er een toprenner uit eigen land doping neemt, dan legt iedereen de link naar Tom Boonen'', aldus Lefevere. ,,Hoeveel toprenners heeft België anders misschien? Hij heeft ons hiermee persoonlijk aangevallen, al noemt hij de naam van mijn renner niet. Als dit een publicitaire stunt is voor de verkiezingen, dan is dat zeker een misplaatst iets. Ik weet dat Dedecker, toen hij coach van de nationale judoploeg was, enkele vedetten heeft voortgebracht, maar ik weet ook dat hijzelf op sportief vlak geen groot man was in die sporttak.

Morgen, woensdag, heb ik een onderhoud in Parijs met enkele collega’s van de ProTourploegen. Ook daar zal ik opperen om met de vereniging van sportdirecteurs een proces tegen Dedecker in te spannen, al zullen ze in het buitenland die man wel niet echt kennen.''

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws

Meer over Jean-Marie Dedecker

Video

Keuze van de redactie