Tot drie jaar cel voor verduistering marinegeld

Tot drie jaar cel voor verduistering marinegeld

Kolonel Vaessen

HASSELT - De voormalige adviseur van prins Laurent, Noël Vaessen, is veroordeeld tot twee en een half jaar cel, waarvan zes maanden effectief, voor verduistering van marinegeld en schriftvervalsing. Marc Luypaerts kreeg drie jaar waarvan zes maanden effectief, Johan Claeys kreeg 200 uur werkstraf voorgeschoteld waarvan de helft met uitstel.

Eerder dinsdag bleek al dat de hoofdbeklaagden Noël Vaessen, Marc Luypaerts, Johan Claeys en An Vanden Abeelde schuldig bevonden aan schriftvervalsing en verduistering van marinegeld.

De hoofdbeklaagde, Marc Luypaerts , werd schuldig bevonden aan onder meer de tenlasteleggingen fraude en verduistering. De rechtbank achtte hem niet schuldig aan het leiderschap van een criminele organisatie. Naast zijn celstraf kreeg hij een beroepsverbod van vijf jaar en een boete van 200.000 Bef of 4.957,87 euro.

De gewezen adviseur van prins Laurent, de gepensioneerde kapitein-ter-zee Noël Vaessen (55), kreeg een celstraf van 2,5 jaar, waarvan 2 jaar met uitstel en een geldboete van 3.718,40 euro (150.000 frank). Hij is schuldig bevonden aan fraude en verduistering van gelden van de marine.

 

De 45-jarige Johan Claeys, die werkte bij de facturatiedienst van de marine, werd veroordeeld tot een werkstraf van 200 uur. Als hij die niet uitvoert, moet hij 17 maanden de cel in. Hij kreeg ook een boete van 2.478,94 euro, of 60 dagen cel als hij die niet betaalt. Daarnaast beval de rechtbank ook de afzetting van Claeys als officier, maar met uitstel.

 

De ex-vrouw van de hoofdbeklgaagde, Lut Kleutghen, is dinsdag door de correctionele rechtbank van Hasselt veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur, waarvan de helft met uitstel. Als ze die niet uitvoert, moet ze 9 maanden de cel in (ook met uistel voor de helft). De vrouw moet voorts een boete betalen van 1.735,25 euro.

 

De 52-jarige Andrea Vanden Abeele, bediende bij de marine, heeft van de correctionele rechtbank van Hasselt de gunstmaatregel van de opschorting gekregen voor haar betrokkenheid bij de fraude met marinegelden.


Vonnis


De voorlezing van het vonnis, dat meer dan 200 pagina's telde, begon om 14 uur en nam uren in beslag.

Het proces draait rond de verduistering van 2,2 miljoen euro werkingskredieten van de marine door middel van valse en fictieve facturen. De zaak kreeg speciale aandacht omdat een deel van het verduisterde geld zou gebruikt zijn voor verbouwingswerken aan de villa van prins Laurent.

Redelijke termijn niet overschreden

Volgens de Hasseltse correctionele rechtbank is de redelijke termijn in het dossier over fraude met marinegelden niet overschreden. Daardoor is de rechtbank van oordeel dat de rechten van de verdediging niet geschonden zijn. De rechtbank hield bij de strafbepaling wel rekening met de verstreken termijn sinds het plegen van de strafbare feiten tussen 1997 en 1999.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees