Dexia-dochter Groep Arco haalt vers geld op

BRUSSEL - Groep Arco, de coöperatieve holding van het ACW die ook de referentie-aandeelhouder (met 17,6 pct) is van bankverzekeraar Dexia, gaat later dit jaar vers geld ophalen bij particulieren.
De groep streeft naar een kapitaalsverhoging van 35 à 40 miljoen euro, een relatief klein bedrag waarvoor er nog geen concrete bestemming is. Dat raakte woensdag bekend op het eerste van een reeks Trends Lunchgesprekken.

Het is van 2004 geleden dat Arco -via haar dochter Arcopar- nog eens geld ophaalde bij beleggers. "Het is niet omdat we geld nodig hebben, maar we krijgen regelmatig de vraag van onze coöperanten of ze hun belang kunnen uitbouwen. Om hen tegemoet te komen, voeren we deze operatie door", verklaarde Francine Swiggers, voorzitter van het directiecomité van Arco. Ze wijst op het interessante rendement voor de coöperanten, met vorig boekjaar een basisdividend van 4 procent en een bonusdividend en -reserve van meer dan 2 pct. Bij de vorige kapitaalverhoging vier jaar geleden, werd de inschrijvingsperiode vervroegd afgesloten wegens het grote succes.

Het gaat om een relatief kleine kapitaalverhoging, dus is er volgens Swiggers nog geen bestemming voor. Maar dat betekent niet dat de groep geen ambitie heeft om haar activiteiten uit te breiden, zo bleek op het Trends-gesprek.

De groep Arco beschikt over ongeveer 4,5 miljard euro eigen middelen en heeft participaties in de financiële sector (Dexia, VDK), nutssectoren (Elia, SPGE, Belgacom, Telenet, GIMV), diensten (apotheken De Lindeboom) en vastgoed (Retail Estates). Daarbij wordt steeds het principe van duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen gehuldigd. Arco beschikt als gevolg van overgedragen winsten over aanzienlijke reserves als oorlogskas, maar gaat die niet zomaar uitgeven, waarschuwde de directievoorzitter.

Met betrekking tot Dexia, veruit de belangrijkste participatie voor Arco, herhaalde de topvrouw dat dit een strategische participatie blijft. Ze verwacht wel, door de financiële crisis, een verdere consolidatie in de sector. Voor Dexia zou dit veeleer opportuniteiten moeten creëren, dan een gevaar betekenen, zo bleek. "We willen de groei van de bank blijven ondersteunen. Stel dat er zich een groot dossier (lees: overname) aandient, dat gaan wij aan het management eerst een businessplan vragen. Wij gaan zelf niet de eerste stap zetten. Afhankelijk van de toegevoegde waarde zullen we de overname steunen", verklaarde ze.

Op de vraag of ze geïnteresseerd is in Société Générale bleef Swiggers op de vlakte. "Dat is voorbarig. Het bedrijf zegt zelf geen overnamekandidaat te zijn en het zal ook afhangen van de Franse politiek (...) Al heeft Dexia ook Franse roots en hebben we in het land nog geen retailnetwerk, wat een solide bron van inkomsten zou betekenen in de huidige financiële crisis".

Of Dexia zelf een overnameprooi zou worden, acht ze weinig waarschijnlijk. Er is volgens haar geen enkele indicatie dat de Gemeentelijke Holding zou zwichten voor een interessant bod. "De band tussen de gemeenten en Dexia creëert immers ook opportuniteiten (...) Bovendien is Dexia een atypische overnameprooi wegens het eerste métier van de bank: de publieke financiering".

Swiggers verwacht dit jaar geen problemen met het dividend van Dexia. Dat dient op zijn beurt grotendeels om de coöperanten te vergoeden.

Naast financiële participaties is Arco nog actief in nutssectoren. Dat is een markt waarin momenteel veel beweegt, maar, gaf Swiggers toe, niet altijd eenvoudig om als private aandeelhouder aan deel te nemen "omdat het Belgische landschap nog gepolitiseerd is of voorkooprecht verleent aan bepaalde spelers". Tot slot lanceerde ze nog een oproep voor een zitje in de raad van bestuur van Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet in ons land. "We vinden dat we met tien procent van het kapitaal recht hebben op een bestuurder".
Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees